Sven-Erik Bucht har tröttnat på problemen med såväl
telefonin som datauppkopplingen i länets inland. Utöver svårigheterna att kunna använda sina telefoner och datorer är också handläggningstiderna i samband med felanmälan stundtals mycket långa, vilket gett allvarliga konsekvenser för både medborgare och företag, enligt Sven-Erik Bucht. Vid flertalet tillfällen har han kontaktas av såväl kommunföreträdare som medborgare och företag som påtalat hur trygghetslarm inte fungerar, hur äldre och sjuka inte kommer i kontakt med sjukvården och hur företagare tappar kunder på grund av att datakommunikationen inte fungerar.
Kräver svar
I ett brev till Anna-Karin Hatt kräver Sven-Erik Bucht svar på två frågor:
n Vad avser Anna-Karin Hatt att göra för att komma tillrätta med ovan beskrivna problem
n När kan medborgare och företag känna trygghet att dessa nödvändiga kommunikationer fungerar även i de glesare delarna av landet, skriver han.
"Många äldre personer gråter då de beskriver den otrygghet de upplever då telefonerna inte fungerar. Till och med äldre personer har blivit tvångsförflyttade för att tryggetslarmen inte fungerar. Bästa statsråd detta är inte acceptabelt", skriver han vidare.
"Löser inte problemet"
"Det som händer visar tydligt att lagen om elektronisk kommunikation (LEK) inte uppfylls i stora delar av landet", konstaterar Sven-Erik Bucht.
"Vidare har statsrådet tidigare hänvisat till att marknaden har lovat lösa problemen, myndigheten PTS har tillsynsansvar och någon lagändring behövs inte. Men verkligheten är en annan marknaderna löser inte problemet och tillsyningsmyndigheten verkar inte klarat tillsynen. Detta är djupt beklagligt att det kan vara på detta sätt i Sverige år 2011", avslutar Sven-Erik Bucht.