Stora kameraobjektiv och kikare sticker ut i gruppen som har samlats på bryggan för avresa med turbåten M/S Bosmina denna dag.
Förhoppningen är att få se sällsynta växter och fågelarter som kal backglim, bottenviksmalört och kanske en dvärgsparv.
En dröm
Många säger att de länge haft det som dröm att åka till Sandskär.
Ingemar och Mai Rydén har åkt ända från Hässleholm.
- Vi är ö-samlare och såg ett tv-program om Sandskär för flera år sedan och tänkte att dit ska vi åka någon gång, säger Mai Rydén.
M/S Bosmina körs av skepparen Staffan Svanberg som också är tillsynsman för Haparanda skärgårds nationalpark.
Under resan ut berättar han vad som är speciellt med Haparanda skärgård.
- Ingen annanstans kan man se alla åldersstadier av en ös tillblivelse så tydligt som här. Från enstaka stenar, till ett skär, från ett skär till en ö med fullt utvecklad växtlighet, säger Staffan Svanberg.
Sälsång
Ölandskapets grunda karaktär formades av inlandsisen som efterlämnade en stor mängd sten, grus, sand och moränmaterial. Här har landhöjningsprocessen varit snabb. Skärgården är grund och stenig med låga öar.
På vägen ut till ön stannar han båten vid grundet Vidbrännan. Till alla medresenärers lycka syns ett par gråsälar ligga och sola sig på stenarna. Ett lite entonigt, gnälligt ylande blir vackert när Staffan Svanberg förklarar att det är sälarnas sång vi hör.
Det Staffan Svanberg inte kan om Sandskärs historia och utveckling är förmodligen inte värt att veta. Han är uppväxt med skärgården och möjligtvis partisk, erkänner han själv, när han säger att vi befinner oss i "världens finaste skärgård".
Rik flora
Vegetationen på Sandskär karakteriseras av kargt hedlandskap, vidsträckta sandstränder, blommiga strandängar och lummig skog. Kontrasterna i kombination med lugnet och havets brus skapar en stilla dramatik som går rakt in i själen.
Staffan Svanberg tar oss bland annat med på en promenad genom djungeln av bladvass, starr och kråkklöver vid strandkanten och delar med sig av diverse "husmors tips" och annat matnyttigt.
Flera i gruppen delar intresset för växter.
Johan Rova från Jönköping och Karin Sundvall från Stockholm bläddrar i en flora och diskuterar växtarter.
Nått målet
Det är glada ansiktsuttryck på människorna som kommer promenerande till öns norra udde där båten ska hämta upp för hemfärd.
Fast, en person är nog snäppet gladare än alla andra. Det är Johan Rova som i och med besöket på Sandskär har bockat av Sveriges samtliga 29 nationalparker.
- Hur jag ska fira? Det känns som att jag har firat hela dagen, säger han, minst sagt nöjd.
Staffan Svanbergs kärlek till Sandskär och Haparanda skärgård är smittsam, på det bästa sättet, och ingen verkar lämna ön oberörd.