65-årig man greps av tullen i Haparanda

I torsdags grep tullen en 65-årig man från Finland med drygt 400 tabletter subutex i sitt bagage. Den misstänkte erkänner innehavet av narkotikan.

Tullen hittade drygt 400 tabletter Subutex som är narkotikaklassat.

Tullen hittade drygt 400 tabletter Subutex som är narkotikaklassat.

Foto: Jens Ökvist

Haparanda kommun2019-09-27 16:05

Tullen i Haparanda har senaste tiden gjort flera stora beslag av narkotika. Gemensamt för tillslagen är att gärningsmännen kommer till gränsstaden med buss, så även den här gången.

I torsdags bestämde sig tulltjänstemännen för att kontrollera passagerare som kom till Resecentrum i centrala Haparanda med en buss söderifrån. Misstankar riktades mot en man som skulle visade sig vara 65 år och hemmahörande i södra Finland. Bland mannens resebagage hittade tullen drygt 400 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet subutex, 8 mg.

Eftersom det inte gick att bevisa att narkotikan hade smugglats in i Sverige lämnade tulltjänstemännen över ärendet till polisen.

Ärendet landade på Niklas Rutberg, ingripande polis i Haparandas bord.

– Det stämmer. Mannen greps och anhölls senare av jouråklagare. Han är troligen kurir och han också erkänt innehav av drygt 400 tabletter. Han misstänkt nu för narkotikabrott, säger Niklas Rutberg.

Gränsen mellan narkotikabrott och grovt narkotikabrott gällande subutex ligger på 600 tabletter. 

Norrbottens media har tidigare skrivit att en tablett åtta milligram subutex kostar cirka tre euro i Mellaneuropa. Frankrike pekas ofta ut som första anhalten i distributionsledet. I Luleå kostar en tablett subutex cirka 250 kronor i missbrukskretsar men den stora vinsten görs i Finland där en tablett kostar mellan 80 till 100 euro.

Tulltjänstemännen i Haparanda ligger inte på latsidan. I onsdags gjordes även ett mindre beslag av kokain.

Karta: HaparandaTornio Resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!