Koalitionen vÀgrar folkomröstning

Kommunen har kontrollerat att det Àr Haparandabor som har skrivit pÄ folkinitiativet. Men sÄ lÀnge personnummer saknas tÀnker inte koalitionen ha nÄgon folkomröstning om skolstrukturen.

Koalitionen rÀknar fortfarande inte namnunderskrifterna som ett folkinitiativ. DÀrför blir det ingen folkomröstning om skolstrukturen.

Koalitionen rÀknar fortfarande inte namnunderskrifterna som ett folkinitiativ. DÀrför blir det ingen folkomröstning om skolstrukturen.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-09-24 07:31

Det var i början av juni som folkinitiativet med omkring 900 namnunderskrifter lĂ€mnades in till kommunfullmĂ€ktiges presidium. Över 10 procent av kommunens röstberĂ€ttigade ville ha en folkomröstning för hur den nya skolstrukturen ska se ut. Fyrpartikoalitionens förslag skulle stĂ€llas mot Socialdemokraternas. 

Eftersom de allra flesta underskrifterna saknade personnummer, vilket Àr ett lagligt krav för ett folkinitiativ, slog koalitionen dock ifrÄn sig frÄgan om folkomröstning. Men vid junifullmÀktige blev frÄgan ÀndÄ Äterremitterad genom en minoritetsÄterremiss. PÄ mÄndag ska frÄgan upp igen. Nu har kommunen sÀkerstÀllt att det Àr Haparandabor som bor pÄ de adresser som de har uppgivit vid namnunderskriften. Men utan personnummer tÀnker koalitionen ÀndÄ avvisa folkinitiativet.

– Det stĂ„r tydligt i kommunallagen och det mĂ„ste vi förhĂ„lla oss till, sĂ€ger kommunalrĂ„det Sven Tornberg (C).

Nina PörhölÀ (S) menar att hon har försökt fÄ till ett möte under veckan för att fÄ en ny diskussion om skolstrukturen, trots att koalitionen med C, SJVP, M och KD redan drev igenom sitt förslag förra fullmÀktigesammantrÀdet.

– Det var de inte intresserade av. VĂ„r förhoppning Ă€r Ă€ndĂ„ att de lyssnar till folket och drar i handbromsen. De sĂ€ger ju att de vill ha bĂ€ttre dialoger med medborgare och att de ska vara med pĂ„ möten. Men nĂ€r medborgarna tycker till som i det hĂ€r fallet blir de överkörda, sĂ€ger Nina PörhölĂ€ (S).

Sven Tornberg (C):

– Socialdemokraterna vill ha möten för att fĂ„ en kompromiss. Men det de kallar för kompromiss Ă€r att vi ska gĂ„ med pĂ„ förslaget som de redan har lagt. Nu Ă€r ett beslut fattat och skolfrĂ„gan mĂ„ste gĂ„ framĂ„t. Vi har redan diskuterat den lĂ€nge nog.

Nina PörhölÀ nöjer sig inte med kommunalrÄdets förklaring. Hon menar att kommunens senaste efterforskningar rÀcker: Det Àr visat att en nog stor del av befolkningen vill ha en folkomröstning.

– Vi har varit i kontakt med en jurist hos SKL som menar att det intressanta i det hĂ€r Ă€r att identifiera medborgarna och det Ă€r gjort. Om inte koalitionen godkĂ€nner det hĂ€r sĂ„ kommer vi att överklaga för att fĂ„ det hĂ€r prövat, sĂ€ger PörhölĂ€.

Om förvaltningsrÀtten i sÄ fall skulle ge S rÀtt sÄ krÀvs det ett minoritetsbeslut i fullmÀktige för att en folkomröstning ska bli av.

Sven Tornberg (C)
Sven Tornberg (C)
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!