Uppländska Mehedeby har hamnat i centrum för debatten där en grupp bärplockare hemmahörande i Bulgarien klivit fram och berättat om allvarliga missförhållanden. Förutom att de varken har fått boende eller lön, som de lovats, har de blivit utsatta för trakasserier i form av stenkastning.
I anknytning till detta har en 43-årig bulgarisk medborgare anhållits misstänkt för människohandel.
Denna historia upprör Polaricas vd Tommy Innala som i en debattartikel i måndagens Aftonbladet varnar för en "ohållbar situation i de svenska skogarna". Han tycker att det är otroligt pinsamt för branschen med det som har hänt i Mehedeby, särskilt med tanke på att säsongen knappt har börjat.
"Väldigt illa"
- Det är väldigt illa när ord som "människohandel" börjar förknippas med bärindustrin. Så kan vi inte ha det, säger Tommy Innala.
Förutom det okända antalet EU-medborgare som kommer hit för att arbeta inom bärindustrin har cirka 6.000 thailändare ansökt om arbetstillstånd för bärplockning i Sverige.
Enligt Tommy Innala har Sveriges bärindustri en logistik och infrastruktur som endast kan ge upp till 4.000 bärplockare en schysst arbetsmiljö, och han är orolig för det kaos som kan tänkas uppstå i år. För att ge bärplockarna bra arbetsvillkor menar han att det, bland annat, behövs fler och noggrannare kontroller av samtliga led i leverantörskedjorna.
- De thailändska bärplockarna började anlända i förra veckan och snart är årets bärsäsong i full gång. Det behövs ett gemensamt krafttag för schyssta arbetsvillkor inom branschen, säger han.
2.000 anställda
Polarica har cirka 2.000 bärplockare anställda via sina tre underleverantörer och Tommy Innala anser att hans företag redan tar sitt ansvar för att ge sina anställda en bra arbetssituation.
Migrationsverket är den myndighet som utfärdar arbetstillstånd för bärplockning.
- Situationen är inte sådan att vi avråder folk från att komma hit och plocka bär, säger Lisa Söderlindh, pressinformatör på Migrationsverket.
Däremot, för att en person ska beviljas arbetstillstånd, krävs det att arbetsgivaren, som ska anställa personen ifråga, uppfyller en mängd krav som syftar till att ge arbetstagaren en bra arbetssituation.
Enligt Lisa Söderlindh finns ingen övre gräns för hur många arbetstillstånd Migrationsverket kan bevilja.
Tommy Innala anser att Migrationsverkets regelverk är bra, och menar att det är bärindustrin som måste skärpa sig ytterligare och se till att allting går rätt till när bärplockarna är på plats.