Ett hälsosammare Haparanda med Ikea
Stärker Ikeas etablering folkhälsan i Haparanda? Det var ämnet på en konferens som Länsstyrelsen anordnade på Cape East i går.
GRÄNSSTADEN. Nils-Gustav Lundgren vid Luleå tekniska universitet har undersökt orsakerna till Haparandas stora ohälsa. Den kan bero på att att sjukpensionerade finlandssvenskar flyttat in och att haparandabor jobbar i Finland.
Foto: Josefin Wiklund
Även om det inte finns på papper vad förbättringen av folkhälsan beror på tror Eva Gradin, etnolog vid Norrbottens museum, att Ikeas intåg har gett Haparandaborna en större optimism.- Tänk att en person kan skapa framtidstro hos så många. Det gick från att ingen ville etablera här till att allting bara smällde upp, säger Gradin.Hon fanns på plats med fotografen Daryoush Tahmasebi och dokumenterade Ikeas etablering. Överallt fanns bostadsbebyggelse och många nya affärer dök upp, men en del var lite väl optimistiska och tvingades stänga efter ett tag.- Sen kan man vara orolig för gamla Haparanda. Allt flyttades närmare Ikea och gränsen, säger hon. Paradoxernas stad
Projektet resulterade också i att man nu mer om varför ohälsan varit så hög i Haparanda, en verklighet full av paradoxer. Kommunen hade hög arbetslöshet men få som gick på bidrag och ett högt ohälsotal men låg sjukfrånvaro.- Dels är det höga ohälsotalet finska medborgare som arbetat i industrin i Sydsverige som flyttat upp till Haparanda när de fått förtidspension. Dels blir det konstigheter i statistiken när haparandabor jobbar i Kemi eller Oulu, säger Nils-Gustav Lundgren vid Luleå tekniska universitet.Om man jobbar i gränsstaden Tornio beskattas man på svenskt vis men om man jobbar i annan stad syns det inte i statistiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!