"Ingen punktbevakas"

Carina Dagbro är chef över enheten för landningskontroll på Havs- och vattenmyndigheten och var med när Thomas Innala kontrollerades. Hon säger att allt gick till enligt reglerna. ”Vi punktbevakar inte enskilda fiskare”, säger hon.

Konflikt. Carina Dagbro, chef över landningskontrollen region Öst på Havs- och vattenmyndigheten menar att kontrollen följt protokollet.

Konflikt. Carina Dagbro, chef över landningskontrollen region Öst på Havs- och vattenmyndigheten menar att kontrollen följt protokollet.

Foto: Petra Isaksson

Haparanda2015-07-03 07:00

När laxfisket tilläts den 17 juni kontrollerade Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med kustbevakningen att de fällor som låg ute innan klockan tolv inte innehöll lax. Mellan klockan 8 och 12 skulle de redskap som legat ute sedan tidigare tömmas. Myndigheten kontrollerade också att lax som olagligt tagits upp förvaras någonstans.

– Den lagstiftningen vi har ger oss möjlighet att förutom landningskontrollen kontrollera lokaler där fisk förvaras, men det är inte så att vi klampar in utan att fiskaren är med, säger Carina Dagbro.

Enligt Dagbro ska kontrollen gått till så att Thomas Innala själv öppnade dörrar och visade kontrollanterna runt. Att kontrollanterna jobbar på det här sättet har enligt Carina Dagbro skett i mer än tio år och i de flesta av fallen är det ingen konflikt mellan fiskarna och myndigheterna.

– I 90 procent av fallen är det inga problem. Man hittar lämpliga lösningar hur man ska väga in fisken, fiskarna har skyldighet att vara behjälpliga men alla går det tyvärr inte lika smidigt med, säger Carina Dagbro.

Haparanda och Kalix skärgård har fler stickkontroller än övriga Norrbottenskusten. Anledningen är enligt myndigheten att det är ett område där det tas upp mycket fisk och att det finns många yrkesfiskare här.

– Det är ett betydelsefullt fiske och vi värnar om beståndet av lax som finns i Torneälven, säger Carina Dagbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om