Upprinnelsen till historien är att ett av tullens stora knarkbeslag under hösten 2013. Närmare tre kilo amfetamin samt mindre mängder av kokain, cannabis och MNDM beslagtogs. Narkotikan hade beställts via Internet och kommit in i landet via post från Tyskland.
Den 10 december startade den uppmärksammade rättegången i Haparanda. Under tre dagar stod fem åtalade från Haparanda, Boden, Kopparberg samt Göteborg i centrum.
Domarna föll den 30 december, där fyra personer fick fängelsestraff och en fick dagsböter. Det längsta straffet fick en 24-årig Haparandabo som dömdes till fängelse i tre år och fyra månader.
Målet har överklagats till Hovrätten för Övre Norrland, som redan avdelat 2,5 rättegångsdagar med start den 26 februari.
Anklagelser om jäv
Under torsdagen tog dock historien en oväntad vändning, när så kallade jävsinvändningar lämnades in till hovrätten i Umeå. Bakom inlagan står tre av personerna som dömdes till fängelse vid rättegången i Haparanda.
– Det har framkommit uppgifter under de senaste dagarna som tyder på att en av de åtalade, enligt min mening, har haft en alldeles för täta kontakter med en av domarna. Om uppgifterna stämmer så är det tvivelsutan en fråga om jäv, säger försvarsadvokat Jens Arnhof.
I inlagan till hovrätten påstår en av männen att han regelbundet träffat en av domarna i målet under sin nästan ettåriga praktik.
Den utpekade domaren hävdar att det bara handlar om ett par veckors praktik och att de nästan inte träffades alls under den tiden.
Hovrätten i Övre Norrland kommer under fredagen att ta ställning i frågan. Om rätten finner att det handlar om jäv kommer domarna från Haparanda tingsrätt att ogiltigförklaras och hela målet måste tas om från början.
Att en rättegång måste göras om är en ovanlig händelse inom svenskt rättväsende. Det så kallade Södertäljerättegången mot ett syrianskt kriminellt nätverk är det kanske mest kända exemplet på senare år.
0920/26 29 03