Ljudet från sågen är efterlängtat på ön
Trots att inga avtal ännu är skrivna angående sågverket på Seskarö omges öborna av ett täcke av optimism och hopp inför framtiden. - Det vore väl fantastiskt! Det är en chans för ön att utveckla sig, säger Daniel Tulered.
trygghet. Ingemar Janson längtar efter ljuden från sågen igen. "Den var ju öbornas trygghet." Foto: Kirsi Poikela
Foto: Kirsi Poikela
Trebarnspappan Patrik Niska arbetade som sågoperatör på sågen tidigare. Efter en kort tids arbetslöshet fick han genom arbetsförmedlingen gå en maskinförarutbildning som gav honom jobb på Haparandabanan. Men sågen ligger honom fortfarande varmt om hjärtat.- Om jag blir erbjuden jobb där kommer jag tillbaka. Det var ett bra arbete och jag trivdes. Det kändes som ett familjeföretag eftersom man kände alla, säger Patrik Niska.Sveaskogs planer på att köpa marken och anläggningen ser han positivt.- Det känns tryggt eftersom de är så stora. De har ju resurser och kapital.Daniel Tulered tjänade också sitt levebröd från sågen. Hans sambo drev Seskarö kiosk och livs som efter att sågen tystnat inte längre fick verksamheten att gå runt. Daniel Tulered har varit arbetslös sedan nedläggningen och ser den nya tilltänkta verksamheten som en ny chans, både för honom och för hela ön.- Det vore väl fantastiskt! Det är en chans för ön att utveckla sig. Annars finns det risk att det bara blir pensionärer och sommarstugor kvar. Sågen var som en livsnerv.Kämpade till slutet
Bengt-Olov Innala gick i täten i första maj-tåget med plakaten som följde honom i rader om att rädda verksamheten för två år sedan. Han var Ledarnas lokala fackliga ordförande och ansåg som så många andra att Setra Groups beslut togs på felaktiga grunder.- Det grundades på felaktiga underlag och kalkyler. Det var väldigt osjysst.De var medvetna om att neddragningar på produktionen kunde ske men nedläggningen kom som en kalldusch.- Det var hemskt. Främst för dem som jobbade där. Det var ett samhälle som dog, säger Seskaröbon Bengt-Olov Innala.Men den tiden ser han nu i backspegeln och istället vill han blicka framåt, på möjligheternas väg inför sågverkets återupplivning. Han gläds åt att sågen blir i statlig ägo och arrenderas ut och ser det som den bästa lösningen. Förhoppningen är att beslutet kommer innan det blir minusgrader för att få igång värmesystemet och vidta eventuella åtgärder som behövs för att sågen ska kunna tas i bruk.- Det blir som en nytändning för ön som kan bli ett levande samhälle igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!