Matmässa om det lokalproducerat

Alla vet vi att lokalproducerade livsmedel är bra för miljön, men det är inte alltid lätt att hitta rätt i butikshyllorna. Av denna enkla anledning håller Matproducenterna i norr i dagarna två en matmässa på ICA Maxi i Haparanda. - Det gäller att visa konsumenterna att vi finns, och få folk att fundera, säger ordförande Tryggve Bergman.

NYKOMLING. ICA Maxi-arrangören Kristiina Lehtonen språkar med Linda Falk och Erling Eriksson från Jokkmokkskorv, vars produkter är helt nya i butikssortimentet.

NYKOMLING. ICA Maxi-arrangören Kristiina Lehtonen språkar med Linda Falk och Erling Eriksson från Jokkmokkskorv, vars produkter är helt nya i butikssortimentet.

Foto: Johnny Strömbäck

HAPARANDA2008-09-26 06:00
Hjärnan bakom mässan är Kristiina Lehtonen som jobbar i butiken. Hon fick idén till matmässan och de utbildningsdagar som föregick den då hon såg annonser och tevereklam för Matproducenterna i Norr.- Jag undrade varför de inte kan stiga fram och visa sig i butikerna, säger hon.Utbildning och mässa
Så fort hon visade intresse, var bollen i rullning. De anställda skulle få en utbildning i lokalproducerat, och kunderna en matmässa. Matproducenterna i norr består av 30 företag med en total omsättning på ungefär tre miljarder kronor. Tillsammans arbetar för att sprida information om livsmedel producerade i Norrbotten. Bara 16 av dessa företag medverkar dock på mässan.-  Det är de företag vars produkter ingår i butikens normala sortiment, förklarar Tryggve Bergman.Producerat i Norrbotten
Livsmedelsproducenterna som deltar tillverkar allt från fisk och korv till chips och läsk. Huvudsaken är att det producerats i Norrbotten.- Vi har mycket att vara stolta över här uppe men vi är dåliga på att tala om det, konstaterar Tryggve Bergman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om