Matmässa om det lokalproducerat
Alla vet vi att lokalproducerade livsmedel är bra för miljön, men det är inte alltid lätt att hitta rätt i butikshyllorna. Av denna enkla anledning håller Matproducenterna i norr i dagarna två en matmässa på ICA Maxi i Haparanda. - Det gäller att visa konsumenterna att vi finns, och få folk att fundera, säger ordförande Tryggve Bergman.
NYKOMLING. ICA Maxi-arrangören Kristiina Lehtonen språkar med Linda Falk och Erling Eriksson från Jokkmokkskorv, vars produkter är helt nya i butikssortimentet.
Foto: Johnny Strömbäck
Så fort hon visade intresse, var bollen i rullning. De anställda skulle få en utbildning i lokalproducerat, och kunderna en matmässa. Matproducenterna i norr består av 30 företag med en total omsättning på ungefär tre miljarder kronor. Tillsammans arbetar för att sprida information om livsmedel producerade i Norrbotten. Bara 16 av dessa företag medverkar dock på mässan.- Det är de företag vars produkter ingår i butikens normala sortiment, förklarar Tryggve Bergman.Producerat i Norrbotten
Livsmedelsproducenterna som deltar tillverkar allt från fisk och korv till chips och läsk. Huvudsaken är att det producerats i Norrbotten.- Vi har mycket att vara stolta över här uppe men vi är dåliga på att tala om det, konstaterar Tryggve Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!