Mumintroll för fulla muggar

Han gjorde en vinst på 3 000 kronor på sin första försäljning. Då började satsade Daniel Vittikko att satsa på verksamheten. Nu omsätter han över en miljon kronor – på Muminmuggar.

Fortsätter. "Jag tror inte att jag kommer att sluta med det här, åtminstone inte under de närmsta 20 åren", säger Daniel Vittikko.

Fortsätter. "Jag tror inte att jag kommer att sluta med det här, åtminstone inte under de närmsta 20 åren", säger Daniel Vittikko.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2017-07-08 06:30

Daniel Vittikko, 35-årige mellanstadieläraren från Haparanda, beskriver det som en ren slump att han kom in på den här banan.

– Första muggen var ett test för att se om det finns en marknad och det märkte jag omgående att det finns. Sen har sambon hjälpt till mycket med fotografering och paketering, så vi har kört på med det här som ett gemensamt projekt.

Marknaden finns uppenbarligen och det finns muggar för många olika kunder som gillar Mumintrollen. En ny mugg säljs för ungefär 200 kronor. Sedan finns det vissa modeller som är speciella och stiger några hundra kronor i värde ganska fort. Och sen finns det riktiga dyrgripar.

Fazers Muminmugg från 2004 tillverkades endast i 400 exemplar och det ses som värstingmuggen i sammanhanget. En sådan mugg kan gå loss på mellan 60 och 80 000 kronor. Den dyraste försäljningen Daniel Vittikko har lyckats med är 79 000 kronor.

– Folk har alltid samlat och just Mumin är ganska folkligt. Det är inte heller några hutlösa pengar man måste lägga för att samla på muggarna, om man jämför med att samla många andra saker. Och när folk har köpt nästan alla muggar, någon för 20 000 tänkte jag att man måste vara villig att betala mycket för den dyraste muggen.

Det är just samlarna som möjliggör att Daniel Vittikkos affärsidé, att köpa billigt i Finland och sälja vidare muggar till Sverige och Norge, mestadels via Tradera.

– I början fick jag panik om en mugg inte blev såld med en gång, men jag har lärt mig att de blir sålda till slut. Köpare kommer det alltid att finnas, det är bara att vänta.

Många muggar har det hunnit bli och många har sålts. Redan första året omsatte Vittikko omkring 800 000 kronor på muggarna. 2016, med förlängt räkenskapsår, omsatte företaget över en miljon kronor.

– Jag har inte tagit ut några pengar från det här ännu, vinsten har gått till att investera i nya muggar. Men jag hoppas att det ska kunna visa lite vinst till slut.

Varför är Mumin populärt?

– Mumin är Mumin. Och det är så otroligt folkkärt. Det är många andra och tredje generationens finländare som köper muggar i Sverige, folk som har vuxit upp med Mumin.

Vad har du själv för relation till Mumintrollen?

– För mig var det mest Bamse när jag var liten, det blev inte så mycket Mumin. Men nu är jag kär i Muminkaraktärerna – de är så söta. Jag tycker att de runda magarna är så söta.

Och hur dricker du ditt kaffe nu?

– Alltid i Muminmugg. Jag tycker att kaffe smakar bäst så.

Mumintrollen

Mumintrollen är karaktärerna som gjordes kända i Tove Janssons böcker om Muminfamiljen. Den första boken gavs ut 1945 och följdes upp av åtta andra romaner och fem bilderböcker.

Sedan gjordes både TV-serier och filmer om karaktärerna i Mumindalen.

Kända karaktärer: Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Snorkfröken, lilla My, Sniff, Snusmumriken, Hemulen, Filifjonkan, Mårran, Hattifnattarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om