Nu svarar Fahlander

Tvisten om priset på Mikael Fahlanders villa i Stockholm kan sluta i domstol. Det hävdar konkursförvaltaren. Och han ifrågasätter starkt de uppgifter som Mikael Fahlander nyligen lyfte fram i en insändare.

Svarar. Kuriren försökte i samband med tidigare publiceringar att få svar från Mikael Fahlander. Nu besvarar han våra frågor via e-post.

Svarar. Kuriren försökte i samband med tidigare publiceringar att få svar från Mikael Fahlander. Nu besvarar han våra frågor via e-post.

Foto: Petra Isaksson

HAPARANDA2016-06-03 00:00

Advokat Johan Linder är konkursförvaltare för bolaget RCC Stockholm, som sedan bytte namn till Sollentuna byggentreprenörer. Konkursen inleddes i december 2013 och är inte avslutad än, eftersom det finns fordringar som inte är reglerade. Den största gäller räkningen för bygget av Mikael Fahlanders villa i Stockholm, som Kuriren har berättat om. Mikael Fahlander påpekar i en insändare till Kuriren att han har ett tydligt avtal om prislappen för bygget, 20 miljoner kronor och att han har betalat det han ska.

– Min uppfattning är att avtalet tydligt innebär att han ska betala vad det faktiskt kostade att bygga huset och då saknas det drygt 20 miljoner kronor. Frågan är ännu inte avgjord och kan sluta i domstol, säger Johan Linder.

– I en tvist mellan två parter kan allt sluta i förvaltningsrätten. Men det är inget brott jag anklagas för. Jag har ett avtal om fast pris, säger Mikael Fahlander, som har valt att svara på Kurirens frågor via e-post.

Mikael Fahlander hävdar också att han endast har ingått i ett enda bolag som har gått i konkurs.

– Eftersom han medger att han har ägarintressen i Sollentunas Byggentreprenörer har han rimligen haft ägarintressen i moderbolaget och i systerbolagen. Därför menar jag att det handlar om minst fem konkurser, bara i det här sammanhanget, säger Johan Linder.

– Jag ser det som en konkurs för Stockholmsverksamheten. De övriga bolagen följde med, säger Mikael Fahlander.

Han är också kritisk till Kurirens uppgifter om den stora mängd betalningsförelägganden som han haft på flera av de företag som han är eller har varit involverad i. Han påpekar att mindre nogräknade företag i byggbranschen ofta använder sig av den här metoden när det uppstår en tvist och att det inte behöver innebära att företaget som fått ansökan om betalningsföreläggande har gjort fel.

– Rent generellt tyder det på att man är en dålig betalare. För professionella ingivare, som inkassobolag och advokater, är det förbjudet att skicka ett krav där det kan föreligga en tvist till kronofogden. Tvister ska hanteras i domstol, säger Johan Linder.

Kuriren har i en tidigare publicering uppgett att bolaget RCC Örebro ska ha gått i konkurs. Det stämmer dock inte, bolaget finns kvar under namnet Angerbodar AB. Kuriren beklagar misstaget.

Detta har hänt:

Kuriren har i ett antal publiceringar granskat företagaren Mikael Fahlander och Barents center i Haparanda, som han är initiativtagare till.

Kuriren har också skrivit om konkursen av RCC Stockholm.

Innan bolaget gick i konkurs gick Fahlander själv in som styrelseledamot i bolaget, på uppdrag av moderbolaget, enligt honom själv. Han lämnade dock styrelsen 1,5 månad innan konkursen och hävdar att han inte var inblandad i verksamheten under den tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om