Obs-platser ska bort
Obs-platserna i Haparanda ska bort. När det är genomfört ska landstinget köpa obs-platser av kommunen. Besparingen ska finansiera palliativ vård.
Det rör sig om sju platser. I förslaget ingår att landstinget i fortsättningen ska köpa obs-platser av Haparanda kommun. Exakt hur många det rör sig om är inte klart. Landstingsrådet Kent Ögren upprepade argumenten för nedläggning - att landstinget har ont om pengar och därför måste prioritera. Där ingår en satsning på palliativ vård, vård i livets slutskede. Den satsningen ska delvis finansieras med indragningen av obs-platserna i Haparanda. Att landstingsledningen vill lägga ned platserna i gränsstaden motiveras också med att Haparanda inte ligger i glesbygd. Moderaternas gruppledare Bo Hultin accepterade inte Ögrens argument. Enligt Hultin finns det ingen som helst koppling mellan obs-platserna och en satsning på palliativ vård. Folkpartiets Jens Sundström hade också invändningar mot landstingsledningens nedläggningsplaner. Dessutom protesterade han mot ledningens förslag att landstingsstyrelsen i fortsättningen ska fatta beslut som gäller antal vårdplatser. Gillar inte förslaget
- Det blir inget problem när det gäller nedläggning av enstaka platser. Men när det gäller strukturella beslut, sådant som gäller hela verksamheter, då är det en helt annan sak. Sjukvårdspartiets Dan Ankarholm gillade inte heller han ledningens nedläggningsförslag. - Landstingsledningen ställer grupper mot varandra och det anser jag vara fel. Kristdemokraten Birgit Stöckel är också mot en nedläggning av obs-platserna i Haparanda. Hon talade om ledningens argument att gränsstaden inte ligger i glesbygd. Stöckel replikerade att "hela länet är glesbygd". Det påverkade inte ledningen som röstade för en nedläggning. Det formella beslutet när det gäller nedläggning av obs-platserna tas av landstingsfullmäktige i nästa månad.
Obs-platserna i Haparanda För två år sedan presenterade landstingsledningen förslaget att lägga ned obs-platserna i Haparanda. Man motiverade det med att Haparanda inte är någon glesbygd och därför inte behöver observationsplatser. Samtidigt talade ledningen om att använda de sparade pengarna för en satsning på palliativ vård, vård i livets slutskede. Förslaget väckte vrede i Haparanda och fick kommunalrådet Sven-Erik Bucht att agera. Hans invändningar stoppade inte ledningen. Förra våren fattade landstingsfullmäktige det formella beslutet om nedläggning. Men oppositionspartierna överklagade beslutet till länsrätten. Man motiverade det med att ledningen presenterade handlingarna först efter det att fullmäktige inlett sitt möte. Och oppositionspartierna vann. Ärendet gick till kammarrätten som gick på länsrättens linje. Nu återkommer ledningen med samma ärende. Och man har sagt att man ska följa de regler som gäller i sådana här frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!