Sista delen i Pohjanens trilogi om Tornedalen
Nu kommer den sista och största delen i Bengt Pohjanens trilogi om livet i Tornedalen. Efter Smugglaroperan och Laestadiusoperan står nu Krigsoperan för dörren.- Jag har alltid haft ett historiskt intresse av kriget 1809, inte minst eftersom mina anfäder i Haparandatrakten var i högsta grad inblandade, säger författaren själv.
KRIGSOPERA NÄSTA. Projektledare Tapio Salo, författaren Bengt Pohjanen, regissör Ulf Fembro, Haparanda kommunalråd Sven-Erik Bucht, regissör Pia Suonvieri och Torneå kommunstyrelseordförande Pekka Pelttari är laddade inför Krigsoperan.
Foto: Johnny Strömbäck
Bengt Pohjanen har levt med idén till triologin under många år, men trodde länge att det skulle vara omöjligt att uppföra den. Men 2001 presenterade han idén för närvarande kommunpolitiker på ett kulturseminarium i Pello. Tornedalskommunerna slöt upp bakom sin store författarson, och drömmen blev till verklighet. - Det är otroligt. Triologin har gått över förväntan, både mottagande- och publikmässigt. - Nu startar resan mot trilogins sista del, men det är ännu mycket kvar att göra, säger Bengt Pohjanen. Bengt Pohjanen har skrivit 28 sånger till trilogins avslutande krigsepos, men han berättar att det kan bli fyra till. Delad regi
Precis som till föregångarna Smugglaroperan och Laestadiusoperan är det den kände finske kompositören Kaj Chydenius som komponerat musiken, men regissörstolen delas den här gången av Pia Suonvieri och Ulf Fembro. - Vi kommer att bli ett radarpar, säger Pia Suonvieri. Hoppas på storpublik
Totalt kommer ett hundratal aktörer att engageras, både professionella och amatörer. Språken som används är svenska, finska, ryska och meänkieli. Krigsoperan framförs i Haparanda-Tornio under veckorna 26, 27 och 28. - Vi hoppas på en publik på minst 10.000 under de tio föreställningar som blir, säger Ulf Fembro. - Regissören är för blygsam, det blir minst 20.000 besökare, inflikar Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!