Tullen - ett jobb på gränsen

Kriminalverksamhet blir en allt större del i tullinspektörernas arbete.
-  Vi sköter allt från brottsbekämpning till gränskontroller och klarering, säger Hans-Lennart Åberg, ställföreträdande gruppchef i Haparanda.

FYRBENTA KOLLEGOR. Hundar har använts inom verksamheten i många år.

FYRBENTA KOLLEGOR. Hundar har använts inom verksamheten i många år.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2012-11-27 06:00

Det har börjat skymma vid Muonio älv när de sex tullinspektörerna anländer. Efter 18 mil i bil är de framme i Pajala och kan påbörja arbetet med dagens gränskontroll.

Hans-Lennart Åberg håller fram alkoholmätaren.

-  Vi har samma befogenheter som polisen när det gäller blåskontroller. I samband med tullkontroll får chauffören alltid blåsa, säger han.

Stora förändringar
Men så har det inte alltid varit. Beslutet togs för åtta år sedan, innan dess kunde tullpersonalen inte mer än tipsa polisen vid misstanke om brott.

-  Mycket har förändrats. Jag har jobbat inom branschen i snart 33 år och har varit med om flera stora omorganisationer, säger Hans-Lennart Åberg.

Enligt honom var den största omställningen 1995 i samband med EU-inträdet. Då arbetade nära 70 personer på tullstationen i Haparanda. En personalskara som drastiskt minskade.

I  dag är de endast tolv stycken i hela Norrbotten.

Hans-Lennart Åberg skulle aldrig vilja byta sitt jobb mot något annat.

-  Det är väldigt varierande. Vi i Norrlandsregionen har ett unikt uppdrag då vi sköter det mesta. Vi kontrollerar hamnar och flygplatser, har gränskontroll, en del klarering och brottsbekämpning.

"Hade narkotika"
Med på dagens gränskontroll är springer spanieln Jalle. Han är utbildad narkotikahund. Det dröjer inte många minuter innan han får sitt första uppdrag. En ung man från Oslo ska passera gränsen från Sverige till Finland.

Jalle hoppar in i bilen och går igenom den noggrant. Han visar tydligt intresse för bagaget, under högtalarna.

Men man hittar ingen narkotika.

- Det kan ju lika gärna vara så att tidigare ägaren hade narkotika i bilen, säger Hans-Lennart Åberg.

Nätdroger ökar
De senaste åren har allt mer tid ägnats åt kriminalverksamhet, med fokus på narkotikabrott.

Göran Kandelin, förundersökningsledare och tillförordnad tullåklagare för Norrlandsfunktionen, finns stationerad i Haparanda.

Han ansvarar bland annat för utredningar där ingen allmän åklagare är inkopplad.

- Jag ser en ständig ökning av nätdroger, och då framför allt bland ungdomar, säger han.

Han förklarar att många går in på internet och beställer droger som sedan fastnar i Arlandas eller Malmös posttull. Har den aktuella personen koppling till Norrland hamnar ärendet på Kandelins bord. Han inleder förundersökningen och lägger ut ärendet på någon utredare som färdigställer det. Straffet kan sedan variera, allt från böter till fängelse.

Behövs fler
Tullinspektörerna har som mål att bekämpa och förebygga brott. De är eniga om att det skulle behövas några fler tjänster för att bättre täcka upp det stora bevakningsområdet.

-   Allmänheten får gärna ringa 112 och tipsa om de ser eller hör något som kan vara av intresse för oss. Vi gör vårt bästa för att finnas på plats när saker händer och där det händer, säger Hans-Lennart Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om