1973 kom hans bok Haparanda 1910-1920, Idyll och dramatik.
Lennart Lindfors anser att den som är intresserad av händelserna i Haparanda under krigsåren absolut ska läsa Svanbergs bok. Men Lindfors själv har även berättelser från tiden som inte nämns.
– Nils Svanbergs var yngre bror till Gustav. Han berättade för mig att han, i motsats till brodern, bara kom att tjäna två kronor på kriget under hela tiden, säger Lennart Lindfors.
Gustav Svanberg hade förmodligen insett att invalidtågen och de sårade i all sin eländighet knappast var något för en ung gosse, som brodern Nils var då.
Gustav hade erbjudit brodern, bara barnet vid det tillfället, en tvåkrona om han aldrig gick ner till kajen. Det var den tvåkronan som var den enda som Nils Svanberg tjänade på kriget.
Å andra sidan fanns det andra som tjänade. Gulascheriet var utbrett och Lennart Lindfors pekar också på konsul Unander, som gjorde sig stora pengar på sjöfarten som var flyktingarnas livlina när de blev utvisade.
Konsul Unander finns på många av Mia Greens bilder, ofta försedd med hatt och cigarr, i sällskap med de honoratiores som passerade Haparanda.
Konsuln dog i en flygkrasch på 20-talet.
– En flygare hade kommit upp från södra Sverige och erbjöd flygturer för pengar, berättar Lennart Lindfors.
– Konsuln, som hade mycket pengar, följde med på en tur, men högt upp i luften vek sig vingarna på planet och det kraschade mot Torneälvens is. Konsulinnan stod på balkongen till deras hus och såg det hända.
Erik Rothfjell, en annan välkänd Haparandabo, såg också kraschen som ung pojke. Han och andra sprang fram till planet. Det luktade flygfotogen och där syntes massor med blod.
– Erik berättade för mig, säger Lennart Lindfors, att han senare i livet aldrig kunde känna lukten av fotogen utan att se blod framför sig och aldrig kunde se blod utan att känna lukten av fotogen.
1915 passerade den ryska sångerskan Andrejeva Skilonz Haparanda. Hon var stjärna på operan i Stockholm och hennes päls av sobel fraktades från Ryssland via Hermansons handelshus i Haparanda till Stockholm – men inte förrän den varit uthängd en vecka i fönstret hos Hermansons.
– Damerna i Haparanda skulle få se hur man klädde sig i Stockholm, säger Lennart Lindfors.
Och så skrattar han gott när han berättar historien.
Hermansons handelsgård finns fortfarande kvar i ursprungligt skick och kan besökas i Haparanda.