Ungdomar diskuterade klimatförändringarna
Parallellt med helgens Nordkalottkonferens på Folkets hus samlade föreningen Nordens ungdomsförbund ett 40-tal ungdomar från nordligaste Norge, Sverige, Finland och Ryssland för diskussioner på Sverigefinska folkhögskolan. Den globala uppvärmningen stod även här i fokus. - Unga ser steget längre, man kan inte vänta 20 år med den här frågan, säger samordnare Petter Mahrs.
FORSKNINGSPROJEKT. Maja Sundqvist från Umeå universitet berättade om klimatforskningen som sker vid Climate Impact Research Centre (CIRC) i Abisko.
Foto: Johnny Strömbäck
Ungdomarna tror inte att det räcker med att byta från kolkraft till vindkraft eller från diesel till miljöbränsle i bilen. Petter Mahrs förklarar att människan måste förändra sitt levnadssätt på mer genomgripande sätt.- Människan måste minska sin energianvändning och konsumtion. De pratar ju nu om att bygga ett kärnkraftverk i Kemi, vilket man tänker ska ge renare energi än alternativen. Men det vore väl bättre att hitta ett sätt att minska energianvändningen så att man inte behöver bygga ett kärnkraftverk. Äldre har nog inte den synen.Kan påverka
Petter Mahrs har också stött på argumentet att Nordkalotten är en så liten region, och att det inte spelar någon roll vad vi gör här. Men det köper han inte.- Vi kan föregå med gott exempel och stå för kunskap. Vi kan inte leva som vi gör, vi kan göra mycket även om vi inte är en stor stark region. Man säger kanske att det är i Kina och Indien som är värst eftersom de utvecklas så snabbt. Men sanningen är den att i utsläpp per capita är det mycket mer i västeuropa och USA.Klimatforskning
Maja Sundqvist och Maria Mooshammer från Umeå universitet berättade under lördagen lite om den om forskning på klimatvariationer och miljöpåverkan som sker på Climate Impact Research Centre (CIRC) i Abisko, och Anna Kireeva som jobbar som journalist i Murmansk berättade bland annat om de hinder som klimatforskningen stöter på i Ryssland. Petter Mahrs sammanfattar dilemmat så här:- Ryssland har fortfarande inte erkänt klimatförändringen som ett faktum. Hur jobbar man då med klimatforskning där?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!