Laxfisket är i fullgång längs Norrbottenskusten. I veckan har Thomas Innala från Salmis haft fullt upp hela dagarna, nu är han på väg till Luleå för att köpa is till isbingarna som står på släpvagnen.
– Igår höll vi på till åtta, nio på kvällen, säger Thomas Innala.
Onsdagen den 17 juni, när laxfisket tilläts, kontrollerades han liksom flera andra fiskare för att se att han inte olovligt har lax i sina fällor eller förvarar lax någonstans. Tjänstmännen såg på medan den fälla som fanns ute tömdes på fisk och ville sedan gå iland på Torne Furö, där Innalas fiskestuga står. Först nekade Innala kontrollanterna att gå in i men tjänstemännen läste upp lagen för honom som ger dem rätt till att söka igenom platser där fisk kan förvaras.
– Jag visade dem iskällaren där jag brukar förvara fisk och visade var bastun och stugan står men gav dem inte tillåtelse att gå in, säger Innala.
Han är minst sagt irriterad över hur tjänstemännen agerade under kontrollen och menar att det snare rör sig om en husrannsakan än en regelrätt kontroll.
– Det är skandalöst att man får behandla en yrkeskår på det här sättet, jag har pratat med finska fiskare som inte tror sina öron när jag berättar om vad som har hänt. Det är ju samma EU-lagstiftning som ska gälla där, men Sverige och Finland tolkar lagarna olika, säger Thomas Innala.
Att tjänstemännen gick in i bastun och den privata stugan utan att veta vem som äger fastigheterna anser han är fel.
– Jag frågade dem om de visste vem som ägde fastigheterna men det visste de inte, de ansåg att de hade rätt att gå in där ändå, säger Thomas Innala.
Thomas Innala har varit verksam som fiskare hela sitt liv och stugan på Torne Furö har varit i släktens ägor sedan 40-talet. Aldrig tidigare har han upplevt den här typen av kontroller.
Under fiskekonflikten i Haparanda skärgård 2001 lade fiskarna i protest ut sina redskap trots fiskeriförbudet och polis och kustbevakning kontrollerade vattnen.
– Det har cirkulerats med polishelikopter ovanför båtarna, men något sånt här har jag aldrig varit med om tidigare, säger Thomas Innala.
Efter kontakt med åklagare och juridiska ombud överväger han nu att polisanmäla Havs- och vattenmyndigheten för deras agerande.
– De har tolkat lagarna fel förut och det här kommer de bli varse om att det inte är tillåtet, de juridiska ombud jag pratar med uppmanar mig att polisanmäla, säger han.