Lundbäck fick priset som årets kvinnliga idrottare för sina prestationer i pingisen under Paralympics i London 2012. Där blev det brons i singel och silver i dubbeln tillsammans med Anna-Carin Ahlquist. Trots att hon drogs med skador under stora delar av året.

– Det känns stort att man blir erkänd i Norrbotten för att man gör ett bra jobb. Det känns väldigt bra att man får uppmärksamheten och det är bra kandidater i Henna (Johansson) och Helena (Engman) så det är stort att vinna över dem också, säger Ingela Lundbäck.

Galans andra stora vinnare blev skoterproffset Petter Nårsa som utsågs till årets manlige idrottare. Han prisades för sin insats i VM där han tog en silvermedalj och för segern i SM i stadioncross. Han tog dessutom sin tredje raka seger i Arctic cat cup under 2012. En bedrift som endast fyra förare klarat av i tävlingens 40-åriga historia. Nårsa tog även hem segern i Clash of nations i Falun.

Artikelbild

| HYLLADES. Vinnarna på Norrbottens idrottsgala.

– Det kändes jäkligt bra måste jag säga. Att bli nominerad var stort nog för mig men att vinna är ju ännu större, säger Petter Nårsa.

Nårsa hade tuff konkurrens om titeln årets manlige idrottare. Övriga nominerade till priset var konståkaren Alexander Majorov och tennisspelaren Peter Vikström.

– Som tävlingsmänniska hoppas man ju alltid att man ska vinna men jag gick inte runt och trodde att jag skulle stå här som vinnare. Men någonstans där inne trodde man ändå på det eftersom skotersporten är ju på uppgång så folk kanske har öppnat ögonen ändå, säger Nårsa.

Luleå kommun utsågs till årets kommun och kommer därmed att få arrangera Norrbottens idrottsgala nästa år.