Teorin framförs av Stig Persson, ordförande i Gällivare sameby. Precis som i övriga länet är Malmfälten hårt drabbat av viltolyckor. När det gäller olyckor med renar är ökningen drygt 15 procent, från 178 stycken till 205 i Gällivare polisområdet. I Kiruna är den siffran 145/189.

Jokkmokk är också hårt drabbat med en ökning från 132 olyckor till 189.

Hård snö och skarpa kanter på grund av skaren innebär i förlängningen att både renar och älgar söker sig upp på vägen, tror Persson.

– De vill vara efter vägarna. När de går igenom och det bryter i skorpan, då gör det ont och då kommer de ut på vägarna, säger han.

Faktiska förutsättningar som har med vädrets makter att göra.

– Det regnar ju ena dagen, och så är det 20 grader kallt nästa dag. Det är en konstig vinter, och det verkar som att det aldrig tar slut där uppe.

Det skrala betet är en annan faktor som ställer till det.

– Renarna har börjat vandra och då passerar de ju vägarna, säger Stig Persson och fortsätter.

– Sedan har vi den här saltningen som sker. Den bidrar ju mycket till att renarna är uppe på vägarna. Och även fast de slutar salta så finns det kvar i vägkanterna och i plogkarmarna.

Han uppmanar människor som färdas efter vägarna i Norrbotten till eftertanke.

– Bilisterna måste ta det lite lugnare och sänka farten. Sedan är det givetvis problemet med snöröken. Det är stora bekymmer just nu, och jag vet inte hur man ska lösa det.