Initiativet till premiärlistan har det pensionerade paret Roland Andersson och Ethel Landström i Hedensbyn tagit. De är också listans första och andra namn.

– Jag vet många som har röstat på SD. Men ingen har vågat träda fram tidigare eftersom partiet har varit så nedtryckt och behandlats så illa i media. Jag vill visa vägen, säger Ethel Landström.

På tredje plats återfinns Marianne Sandström, tvåa på SD:s fullmäktigelista i Kalix och trea på SD:s regionlista. Hon jobbar som advokat, är skriven i Kalix men har sin sambo i Överkalix.

– Beroende på var jag är bosatt på valdagen får vi se vilken kommun jag kommer att verka i, säger Marianne Sandström apropå att man som fullmäktigeledamot måste vara skriven i den kommun man företräder.

Än så länge är trion de enda på Överkalixlistan.

– Men vi hoppas att vi ska bana väg för att fler unga ska engagera sig och att en lokalavdelning ska startas upp, säger Ethel Landström.

Vad blir SDs hjärtefrågor i Överkalix?

– Sjukvården, tandvården, äldreomsorgen och skolan, säger Roland Andersson.

Vilka åtgärder vill ni se här?

– Det är inte så lätt att göra något i en kommun som är barskrapad. Men på något sätt måste vi se till att folk kan ha inkomster och arbete, säger Roland Andersson och lyfter fram turistnäringen:

– Nu har ju hotellet öppnat igen. Vi har otroliga möjligheter. Kan vi inte ställa krav på att Sveaskogs stugor inom Ängesåns fiskevårdsområde öppnas igen?

Enligt Roland Andersson är de inte ute efter att sätta käppar i hjulen för de andra fullmäktigepartierna:

– Vi kommer att samarbeta med dem som har de bästa förslagen.

En stor del av kritiken mot SD handlar om flyktingpolitiken och rasism. Har ni någon förståelse för det?

– Nej, nu har ju också de andra partierna följt efter SD och plockat ut bitar från flyktingpolitiken, säger Roland Andersson

I Överkalix har partiet ett mandat sedan förra valet. Men det tillsattes aldrig eftersom kandidater saknades. På många andra håll i Sverige står också SD:s fullmäktigestolar tomma på grund av svårigheter att besätta mandat, uteslutningar och avhopp.

Finns det någon risk för det framöver i Överkalix?

– Nej, det är ju därför vi har skickat in en lista, säger Roland Andersson.