En våg av utpressningsmail sprids just nu. Många har fått hot via mail och ofta ser mailen ut att komma från mottagaren själv och innehåller falska uppgifter om att mottagaren ska ha filmats med webbkameran när denne porrsurfat.

Utpressarna vill sedan ha betalt motsvarande några tusen kronor i den elektroniska valutan bitcoin.

Avsändaren påstår sig ha installerat en skadlig programvara i mottagarens dator för att få tillgång lösenord på bland annat Facebook och till webbkameran. Ofta finns något av lösenorden med i mejlet.

Artikelbild

Bluffmailet (kopierat från Polisens facebooksida).

– Att avsändaren har din mejladress och dina lösenord är vilseledande och kan göra mejlet mer trovärdigt än andra typer av bedrägerimejl. Men förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på Internet. När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmailet har inte ens någon webbkamera på sin dator, säger Jan Olsson, Nationellt Bedrägericentrum.

På Polisens facebooksida och Polisen.se finns en varning för utpressningsmailen och en uppmaning att inte svara, inte betala, täcka för webbkameran när den inte används och att byta lösenord. Dessutom uppmanar Polisen att mottagare av mailen gör en polisanmälan.

– Det är otroligt svårt för polisen att hitta den som får pengarna. Bitcoins transaktioner är anonymiserade och vid spårning kommer vi bara till en "plånbok" som består av rader med bokstäver och siffror i en följd och det är svårt att identifiera ägaren av "plånboken". Det vi kan göra är att varna för mejlet så att ingen betalar summan. Förutom att du förlorar dina pengar totalt i onödan, gynnar du den internationella brottsligheten, säger Jan Olsson.

Har du drabbats av bluffmailet? Hör av dig till redaktionen:

tips@norrbottensmedia.se