Lena Kriström är en riktig veteran i Jukkasjärvi. Hon var med från första början på Ice hotel, har skapat isbaren på ett hotell i Stockholm och sedan sju år är hon Jukkasjärvibo. Nu har hon gjort isskulpturer till Ice hotel 24 år i rad. Under lördagen hade hon vernissage på Bodens konstgille.

Isen ledde henne vidare till skapandet av de stora skulpturerna som hon gör i alla sorters material. Favoriterna är sten, brons, snö och is samt den svarta järnmalmen magnetit.

– Jag blandar magnetitkorn med betong sedan använder jag händerna och verktyg för att forma den, säger hon.

Artikelbild

| Skulptur i magnetit.

Framförallt intresserar Lena Kriström sig för är att göra skulpturer som handlar om människan.

– Jag vill ge kraft och styrka och beskriva mänskliga känslor som berör oss alla i alla tider, då som nu och i framtiden, säger hon.

Varje dag sedan 2003 har hon gjort en teckning. I dag har det blivit 4 500 teckningar som hon kan hämta idéer till nya skulpturer ifrån.

Hon har bland annat gått Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft en rad uppdrag för kommuner och företag samt utställningar i bland annat Malmö. Kiruna, Luleå och Gotland.

Artikelbild

| Några av de dagliga teckningarna.

På Bodens konstgille ställer hon ut en del av de dagliga teckningarna, skulpturer i bland annat alabaster, kalksten och magnetit. Det finns även skisser till olika skulpturer som har gjort, samt fotgrafier på isskulpturer som hon gjort.

– Det är ju det som finns kvar, i bästa fall. Det är svårt att få bra bilder på dem, säger hon.

Artikelbild

| Lena Kriström.

Lena Kriströms pappa är från Boden, själv är hon född i Östersund och uppvuxen i Ångermanland.