Tommy Österberg minns tillbaka till glansdagarna när sågverket var fylld med arbetare, när lastbilarna fylldes med timmer, när man köpte en burgare på öns grill på rasten – när det var full cykeltrafik till jobbet. Men han minns också sorgen när alla de anställda fick nedläggningsbeskedet på luciadagen 2007 – och all hopp och förtvivlan som har blandats sedan dess.

Under fredagen fick Tommy Österberg cykla till Seskarö såg igen och byborna som satt ute på altanen i junivärmen såg nog att det var ett annat klipp i trampen – lite mer drag på smilbanden – när Tommy cyklade genom byn den här dagen.

– Det här har man längtat efter. Det var längesedan, berättar Österberg som lät den svenska flaggan hissas bredvid kontorsbyggnaden, på andra sidan vägen av sågen.

Artikelbild

| Bengt-Olov Innala

Österberg är en av de som har kämpat för sågen sedan den stängdes 2008, som facklig representant och som driven bybo. Bengt-Olov Innala är en annan. Innala jobbar redan hos Stenvalls trä som underhållschef och han hålls fram av vd:n Folke Stenvall som en av de som har legat bakom att man nu kan offentliggöra en nyöppning till april 2020.

– Det är så kul att det här äntligen kommer till skott och sen att det är ägare som kan branschen och som är duktiga på sitt. Och det blir ju 24 arbetstillfällen på Seskarö. Det är bra för hela kommunen för det här kommer att ge så mycket kringverksamhet, säger Bengt-Olov Innala.

– Vi ser ju det här som vårt sågverk, här på ön. Folk har brunnit för det här och det är därför det gick så bra här innan de stängde, fortsätter Tommy Österberg.

Bengt-Olov nickar och säger att sågverket faktiskt var ledande.

Artikelbild

| Tommy Österberg och Bengt-Olov Innala

– Det kändes så orättvist mot alla som jobbade här när man stängde fast vi kunde visa 55 miljoner kronor på sista raden.

Sedan dess har hopp blandats med förtvivlan, mest det sista. Men nu kan man åter blicka framåt på Seskarö.

Artikelbild

| Seskarös såg

– Flaggan vajar i topp på Seskarö, säger Tommy Österberg.