Efter den långa resan till Sverige flyttas hans familj runt av Migrationsverket till olika tillfälliga boenden. Så fort han träffar nya kompisar är det dags att bryta upp igen. Därför har han börjat gömma sig. Pappan vill inte att han inte ska gå ut och lära känna några nya kompisar, för han orkar inte leta längre efter honom. Hassan lyssnar inte, utan smiter ut och träffar sjuåriga Nora som bor precis mitt emot. Barnen lär känna varandra, trots kulturskillnader och språksvårigheter. Men just när de har blivit goda vänner bestämmer Migrationsverket att familjen ska flytta igen.

Det låter sorgligt, men Mehdi Razi håller inte riktigt med.

– Vi ser faktiskt att det blir mer värme i familjen under den här tiden. Hassan och Nora lyckas få träffa varandra till sist för att säga hej då. Vi förstår att livet går vidare, och pappan förstår att han ska vara lite mjukare mot barnen, säger han.

Artikelbild

| Tayebe Sheyvani som spelar Hassans syster Maryam och Ali Alizadeh som spelar pappan får instruktioner av regissören Mehdi Raz

Mehdi Razi utbildade sig till filmare i Iran. Han kom till Sverige 2011 och blev anställd hos ett litet medieföretag i Växjö. Efter några år bestämde han sig för att flytta till Stockholm för att studera film.

Idén till filmen om Hassan fick han för tre år sedan då han gick utbildningen på Kulturama. Han fick ett bidrag från Filminstitutet för att utveckla idén och har själv gått in med en del av finansieringen, men hoppas på ytterligare stöd, bland annat från Filmpool Nord.

Att han spelar in i Luleå, trots att han bor i Stockholm, beror på att snön har en väsentlig roll i berättelsen. Just den här dagen är det plusgrader och han är lite orolig. Men hans första regiassistent Emma Sandberg, som ursprungligen kommer från Kalix, garanterar att det kommer att finnas snö hela inspelningsperioden.

Hon har fungerat som spindeln i nätet när det gäller att få ihop filmteamet på cirka 20 personer som nu trängs i den lilla lägenheten som de har hyrt.

Artikelbild

| Ali Alizadeh spelar pappan i filmen.

– I småproduktioner får man alltid göra flera olika saker. Jag är första regiassistent, scripta, statistansvarig, delvis producentassistent och har hjälpt till med manus, berättar hon.

Sex av filmarbetarna bor här i lägenheten under inspelningen.

Artikelbild

| Emma Sandberg från Kalix har flera uppgifter i arbetet med filmen, bland annat är hon första regiassistent.

– När det är lågbudget är det så. Jag bor också här, säger Mehdi Razi och ler.

Skådespelarna är en blandning av amatörer och halvprofessionella.

Artikelbild

| Mehdi Razi håller på att spela in en film i Luleå med barnen Eshan Jafari och Vanda Razi i huvudrollerna. Hooman Sadeghloo till höger står för b-fotot.

Ali Alizadeh spelar pappan i filmen. Han flydde själv till Sverige 2011 och bodde i många år i Älvsbyn innan han flyttade söderut.

– Jag tror det blir en jättebra film. Jag är ju själv afghan och vet hur svårt det kan vara att få kontakt med den svenska kulturen när man kommer hit. Men det är viktigt.

Och pappan förändras under handlingens gång.

– I början tror jag att man kommer att uppfatta honom som elak, men i slutet förstår man att han bara försöker skydda barnen från att bli sårade, säger Emma Sandberg.

Eshan Jafari, nio år, spelar pojken Hassan. Han är själv nyanländ från Afghanistan. Han tycker det är roligt att spela in film och inte alls svårt.

– Jag gör bara vad de vill att jag ska göra, säger han.

Vanda Razi, sex år, som spelar Nora är inte heller orolig för sin insats.

– Jag har gjort en Youtube-film tidigare, så jag tror att det kommer att gå bra, säger hon.