Begreppet har blivit större på senare år och allt fler ser njutningen i att bege sig ut i naturen, men inte alltid längs ett elljusspår.

– Man tar sig fram på stigar när terrängen tillåter, säger Malin Kristoffersson.

Malin Kristoffersson har alltid rört på sig och började med trailrunning redan år 2000, alltså långt före intresset för terränglöpningen blev så stort.

Artikelbild

| "De allra flesta gillar känslan av att stå på ett berg och se den underbara utsikten", säger Malin Kristoffersson.

– Jag tycker om att man befinner sig närmare naturen än ett elljusspår, berättar Malin Kristoffersson.

I Gällivare finns många möjligheter att ta sig fram på stigar och det är just vad Malin tycker om – närheten till naturen.

– Det är fantastiskt här, det finns fina stigar i skogen och samtidigt har man känslan av kalfjäll, säger hon.

Hon berättar om hur hon under sommaren sprungit kring Nunisvaaara och hur vattnet i älven var så lågt att hon tog sig över till andra sidan älven och sedan vidare. Turen blev så mycket mer än bara ett träningspass.

Artikelbild

– Det var ett litet äventyr, det var jättekul. Det är det som är lite spänningen med trailrunning, säger Malin Kristoffersson.

Vanligtvis springer hon mellan 15-20 kilometer åt gången och säger att det gör henne glad och lycklig att vara ute i naturen. Inte ens snö stoppar henne, vintertid springer hon på skoterspår eftersom nysnö är mycket tyngre att springa i.

Dundret är en av de många favoritplatserna.

– De allra flesta gillar känslan av att stå på ett berg och se den underbara utsikten, säger hon och slår ut med armarna.

– I Gällivare finns allt en traillöpare kan önska. Det finns tekniska stigar på kalfjäll såväl som små skogsstigar. Renens stig är ofta en bra stig att följa, säger Malin Kristoffersson.

Andra favoriter är Björkliden och Riksgränsen.

– Det finns otroligt många alternativ för en bergs- och löpfantast, både med stigar och med obanad terräng, säger hon.

En annan favorit är Stora Sjöfallet.

– Det finns fantastiska stigar blandat med utmanande toppar på Nieras, säger hon.

Malin Kristoffersson säger att alla kan göra trailrunning men att det är en bra idé att bekanta sig med sträckan man vill springa så man inte stukar fötterna.

– Man bör tänka på att det är mycket rötter och stenar överallt, säger Malin Kristoffersson.

Trailrunning är även en fantastisk aktivitet för hela familjen, menar hon:

– Barn blir så lyckliga i naturen, de ser sådant som vi vuxna inte ser. Vi sprang med vår son i Vaisaluokta som är perfekt om man är nybörjare. Den är lite snäll och inte så kuperad eller superteknisk. Vi hade fotbollsquiz och lekte lekar medan vi sprang, säger hon.

På frågan om vad som är så speciellt med just trailrunning, svarar hon:

– Jag tror att det handlar om möjligheten att få vara nära naturen, att få vara i nuet och en känsla av frihet. En paus från stress och måsten. Det är bara jag, mina andetag och mina steg som flyter fram över berg och genom skog. I din framfart på stigarna kanske du hittar en lösning på det som kändes stort och svårt och den fysiska aktiviteten kommer att hjälpa dig att kunna hantera stressade situationer bättre.