Efter kommunfullmäktige gjorde Vänsterpartiet gällande att de i strategiska planen fått gehör för heltid för alla och stopp för delade turer under genomförandetiden av heltider. Gruppledaren Bosse Strömbäck sa att ”det är fantastiskt att folk äntligen har öppnat ögonen och förstår vilken politik vi för”.

Läs mer: Så sa vänstern

Sedan sade Claes Nordmark (S), kommunalrådskandidat, att socialdemokraterna går till val på att det ska vara heltid, utan delade turer, och att det ska vara normen.

Kommunstyrelsens ordförande, Inge Andersson, är förvånad.

– Det beslutade ju fullmäktige i juni. Det är inget nödvändigt vallöfte, för det är redan beslutat.

Beslutet att utreda heltider till alla togs däremot för ett år sedan.

– I uppdraget ingick att ta fram en genomförandeplan. Jag sa redan då att jag sätter min heder på att det här ska genomföras och nu är vi där. Vi har fattat beslutet och nu ska förvaltningarna genomföra det, precis som med alla andra politiska beslut, säger Inge Andersson.

Läs mer: Om utredningen "Rätten till heltid för alla"

Läs mer: Heltider för alla - en utmaning

Majoriteten av dem som jobbar deltid är kvinnor. Rätten till heltid är därför en rättvisefråga, anser Andersson.

– Att jobba deltid ger lägre lön och på sikt även lägre pension. Det blir verklig en kvinnofälla.

Arbetet kommer att ske stegvis med början inom socialförvaltningen. Att införa heltider kommer kosta många miljoner. Oklart hur många.

– Vi kommer givetvis att följa upp och utvärdera det här löpande. Personligen är jag övertygad om att vi kommer att ha igen mycket av pengarna i form av minskade behov av speciallösningar, till exempel under sommarsemestern, säger Inge Andersson.

I införandet ingår att ta bort delade turer, påpekar han och tillägger, att det inte anslogs några medel till friskvårdsbidraget, som Claes Nordmark nämnde att socialdemorkaterna fått igenom.

– De gav inga pengar till det, utan det ska tas ur befintlig budget och för socialnämnden är den 1,5 miljoner kronor.

Nämnden går redan med stort underskott. Prognosen i år visar ett minus på 42 miljoner kronor.

Läs mer: Om Kommunals besök i Boden

Inge Andersson har uteslutits ur Socialdemokraterna sedan det blev känt att han ställer upp för en annan lista i kommunvalet, Aktiv Samling - Bodenalternativet. Det var ett beslut som mognade fram, men det som fick en avgörande betydelse var när valberedningen inte hade nominerat honom bland 70-talet personer på socialdemokraternas kommunlista. Bodens arbetarekommun har därefter krävt att han ska avgå från sina kommunala förtroendeuppdrag. Han har vägrat.