Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen ”Liv till varje pris” fick Augustpriset 2014.

Sven Teglund, konstnär i Luleå med flera utställningar bakom sig, väckte uppmärksamhet över hela landet när han gav ut sin mamma, Siri Johanssons, dagboksanteckningar efter hennes död.

– Det började med att jag i min roll som konstnär intresserade mig för min mammas virkade dukar. Det i sin tur ledde till att jag började läsa hennes dagböcker. För mig blev det ett konstnärligt kulturprojekt att ta reda på mer om hennes tillvaro och på den vägen är det, förklarar han.

Under Littfest 2017 i Umeå tillfrågades Karin Sandberg och Sven Teglund om de kunde medverka i ett gemensamt författarsamtal om hemmafruns roll.

De fann många gemensamma nämnare mellan den fiktiva Maj och den verkliga Siri.

Båda var födda 1918 och bodde i Ångermanland. Båda var hemmafruar. Båda brottades med dåligt självförtroende och den ensamhet som uppstod när barnen flyttat hemifrån.

– Jag tycker det är fantastiska skildringar. De handlar inte bara om hemmafrun, utan om hela den tidsanda som rådde på 1940- och 50-talen.

Han tycker att Majs inre dialog påminner om hur han uppfattade sin egen mammas funderingar.

– Min mamma var alltid orolig i sociala situationer, orolig över om hon dög eller inte och om hon var tillräckligt nyttig och tillräckligt bra.

Kristina Sandberg och Sven Teglund kände inte varandra sedan tidigare, men enades om att de borde följa upp det med flera samtal.

Med hjälp av sina respektive bokförlag ska de nu sammanstråla i Stockholm och spela in en podcast tillsammans som kommer att publiceras inom kort.

Torsdag och fredag ska inspelningen att äga rum, men redan har podcasten väckt stort intresse hos riksmedia. Bland annat har de intervjuats i direktsändning i TV4:s förmiddagsprogram.

– Det har gått väldigt snabbt. Vi hade inte riktigt planerat det, utan hade tänkt försöka nå ut till media senare. Men det här blir ju också bra, konstaterar han och verkar fortfarande lite överraskad över det stora genomslaget.

I samtalen i podcasten kommer de att genomlysa hemmafrun och hur kvinnoidealen har förändrats över tid.

– Det jag funderar över är hur mycket vi är fångna i tiden. Vi kanske tror att vi vill saker själva, men i själva verket är kanske det något annat som styr.

Podcasten kommer också att handla om att åldras, om ensamhet och om döden.

– Ja, det låter ju väldigt allvarligt, men jag är säker på att det kommer att bli mycket skratt också, säger Sven Teglund.