Årets studentspex (Lulespexet) är som Kuriren tidigare berättat ett lustmord på drottning Kristina, rikskansler Axel Oxenstierna, kusin Karl X Gustaf, René Descartes och andra 1600-talspersoner från den svenska historien.

Undertecknad har lyckats undvika studentspex sedan början av 1990-talet och blev därför högst angenämt överraskad över med vilken professionalism man spexade.

Dans, sång och texter höll hög nivå, dekor och musiker med - det fanns även en kör. Till och med ljudet är alldels utmärkt, ett spex där man inte hör texterna är inte så kul (här finns dock sångtexterna i programmet).

Artikelbild

| FRANSOS. Den franska berömdheten René Descartes lockades till Sverige och Kristinas hov bara för att frysa ihjäl där. Här i Elias Smalls version, en student från Sydafrika.

Ett spex har vissa traditioner, ett av de mer framträdande är att publiken ljudligt begär "omstart" av allt de gillar. Och då blir det omstart, fast i en ny version i både andra och ofta tredje led. Klart ambitiöst.

De medverkande studenterna från LTU har gjort (nästan) allt själva och till detta producerat ett mycket fint program som innehåller all den information man kan behöva om spexet.

Lulespexet startade 1991 och utan att ha något att jämföra med så känns årets upplaga som en imponerande styrkedemonstration av amatörteater på hög nivå. Och alla föreställningar som inleds med klassikern Tin soldier (Small Faces) kan inta hamna fel.

I morgon lördag klockan 14.00 är det premiär i Aula Aurora på universitetet där det blir två föreställningar till. Drottning Kristina ska även framföras i Kulturens hus 24 april samt i Umeå och Nacka.