På agendan stod terränglöpning, lassokastning, sprint och stafett. Det handlade om samiska sommarmästerskapen och intresset var stort. Närmare 400 startande fanns på plats.

När Norrbottens media kommer till Matojärvi under lördagen springer den yngsta klassen 0-8 år sitt lopp. Nils-Isak Lund från Kiruna är en av de yngsta i loppet. Han laddar upp i ”sandlådan”, eller egentligen längdhoppsgropen på stadion, före start. När han passerar mållinjen och får frågan vad han tyckte om att springa, konstaterar han helt frankt: Bra.

Den här klassen vanns av Ol-Duommá Kuhmunen-Marakatt, Idivuoma. Det var första gången som han ställde upp i sommarmästerskapen. En stund efter loppet tar han en segerhamburgare.

Artikelbild

| REVANSCH. Fia Kaddik, Sarek IF, ställde upp i två av tävlingarnas grenar. Terränglöpning och lassokastartävlingen. ”En personlig revansch, sa hon själv.”

– Jag tänkte att det skulle vara kul att vinna. Det var lite nervöst före starten men det gick bra, säger han.

Från Jämtland, närmare bestämt från Offerdal och Frostviken, kommer två av de övriga tävlande. Det är Nejla Bergkvist och Piere Åhrèn som båda ställer i upp lassokastning.

– Det är roligt att tävla. Det här har man tränat för hela sommaren, säger Piere Åhrèn.

– Här träffar man nya människor och får nya kompisar, inflikar Nejla Bergkvist.

Artikelbild

| VINNARBURGARE. Det tog sig Ol-Duommá Kuhmunen-Marakatt från Idivuoma, sedan han vunnit sin klass.

För Fia Kaddik, Sarek IF, betydde årets mästerskap lite extra. Hon brinner för idrotten säger hon själv och har genom åren varit aktiv som arrangör och ledamot i Svenska samernas idrottsförbund. Men som tävlande aktiv har hon deltagit i lassokastartävlingen, en gren som kräver precision och mental kyla, men där konditionen inte är det mest betydande. Efter 35 år gjorde hon lag i saken och gjorde comeback, i löpspåret.

– För fem månader sedan bestämde jag mig för att ändra livsstil. Har börjat träna igen efter många år som ”soffpotatis”. Jag bestämde mig för att ställa upp i terränglöpningen. Det gick. Jag tog mig i mål, men jag höll på att dö, berättar hon, efter den tre kilometer långa terränglöpningen.

Artikelbild

| UPPVÄRMNING. Så här kan man också värma upp inför stortävling. Nils-Isak Lund, Kiruna, tar det lugnt innan start. Längdhoppsgropen får utgöra sandlåda.

För första gången anordnades mästerskapen av tre sameföreningar som tillsammans höll i arrangemangen. Kjell Marainen för Soppero sameförening är nöjd med helgens tävlingar.

– Det har gått jättebra. Vi har bara hört lovord. Allt har flutit på. Här på Matojärvi har vi allt vi behöver för att arrangera ett sådant här mästerskap, säger han.