Enligt motiveringen får hon priset för sin senaste diktsamling ”Det ängelsgröna sakramentet” och ”för ett omutligt författarskap med orden och nerverna tätt lierade med det omänskliga och mänskliga”

Eva Kristina Olsson är född 1958 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1988 med ”Brottet” som hon också belönades med Kataputpriset för. Hon ansågs tillhöra den språkförnyande generation poeter där också Katarina Frostenson, Ann Jäderlund och Stig Larsson räknas in.

Läs mer: Recensionen av "Det ängelsgröna sakramentet".

Artikelbild

| Lilla Erik Lindegren-priset. Lina Kröger tilldelas Lilla Erik Lindegren-priset för sin berättelse "Du var lim".

Men i de följande böckerna gjorde hon konstnärliga val som gjorde att hennes förlag Bonniers blev tveksamma och började refusera henne. Då gav hon ut ett antal böcker på eget förlag samtidigt som hon fortsatte sitt arbete som koreograf, performanceartist och dansare. Eva Kristina Olsson är utbildad dansare och har också gjort ett antal filmer.

Med diktsamlingen ”Den hängde advokaten”, som kom ut 2007, var hon tillbaka på sitt gamla förlag Bonniers och har sedan dess gett ut en diktsamling vartannat år där ”Det ängelsgröna sakramentet” kom ut i våras. En diktsamling som Kurirens recensent Sven Nyberg beskriver som ”En lyrisk spegling av ett barns upplevelser i en översinnlig värld, ett försök att sätta ord på det som inte går att beskriva”.

– En stark motivering till att hon fick priset var att hon inspirerat många andra lyriker. En poet som arbetat i det tysta utan att få mycket uppmärksamhet, säger Lena Lundberg Vesterlund, bibliotekschef i Luleå som tillsammans med Luleå kommuns kulturchef Åke Broström lett juryns arbete.

Priset på 200 000 kronor kommer att delas ut under den tolfte upplagan av konst- och litteraturfesten Bok & Bild på Kulturens hus på lördag.

– Vi har fördubblat prissumman till år, helt enkelt för att summan legat still länge på 100 000 kronor. Det handlar inte bara om att höja statusen på priset. Det handlar om författare som gör ett enormt arbete samtidigt som det är svårt att överleva som poet. Vi vill bidra till att genren hålls levande, menar Åke Broström.

Även Lilla Erik Lindegren-priset har fått en fördubblad prissumma detta år till 10 000 kronor.

– De ska jag spara för att kunna köpa en lägenhet så småningom, säger luleåbon Lina Kröger, årets vinnare.

Hon tilldelas priset för berättelsen ”Du var lim” som handlar om en klasskamrat som dog för ett och ett halvt år sedan.

– Jag har skrivit jättemycket om honom eftersom han var den mest kärleksfulla person jag mött. Han var verkligen både klassens lim och sammansvetsade också min estetklass med parallellklassen, säger hon.

Lina Kröger får priset med följande motivering; ”Lina Kröger tilldelas priset för en suggestiv text om sorg som rymmer mycket i litet omfång. Den är välskriven med stilsäkra formuleringar och lämnar plats för läsarens egna tolkningar”. Även Lina Kröger får sitt pris under Bok & Bild.