– Vi måste våga prata om det här, säger hon.
För ett och ett halvt år sedan sökte Linda Isaksson hjälp för sina viktproblem. Som mest har hon vägt 120 kilo, som minst 45. Hon hade utvecklat ett matberoende utan att förstå varför. Sjuksköterskan hon talade med frågade bland annat om hon blivit utsatt för sexuella övergrepp.
– Jag stod i ett vägskäl men kände att ska jag nu söka hjälp så ska jag vara helt ärlig. Jag har alltid känt mig annorlunda och det var första gången som jag insåg att det fanns en orsak till varför jag är som jag är, säger hon.
Bland annat hade hon utvecklat ett självskadebeteende men inte kopplat det till vad hon varit med om. Linda Isaksson berättade att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp från det att hon var sex år till hon var 13 av en person i hennes närhet, dock inte i hennes familj. Hon berättade att de har varit ovetande om övergreppen.
Övergreppen ledde till att hon bedövat sig på olika sätt för att slippa känna. Hon dövade ångesten med alkohol, män och mat. Allt som gjorde att hon slapp tänka för ett tag.
– Parallellt med det här utsattes jag för mobbing. Jag hade ingen trygghet någonstans förutom i skogen. Där var jag alltid trygg, säger hon.
I dag mår hon förhållandevis bra.
– I och med att jag börjat kunna sätta ord på vad som hänt och jobbat med dipparna jag haft när jag gått i terapi så har det blivit lättare. Panikkänslan blir inte lika extrem. Det är lättare när jag känner att jag förhoppningsvis kan hjälpa andra. De flesta som blivit utsatta håller tyst om det. Men vi måste våga prata om det för att förhindra att det händer. Det är inte ditt fel, du har inte gjort något fel. Man får aldrig skuldbelägga offret, säger hon.
Hon påpekar att posttraumatisk stress och ADHD har likartade symptom.
– Men man har inte frågat vad de som blir diagnostiserade med ADHD varit med om, man utgår från symptomen här och nu, säger Linda Isaksson.
Hon säger att man inte pratar om sexuella övergrepp mot barn.
– Vi måste börja prata om det. Det är en brand som vi inte kan låtsas om att det inte finns. Vi måste prata med våra barn precis som vi pratar om mobbning. Om vi inte vuxna vågar prata om det, hur ska då barnen våga prata, säger hon.
Linda Isaksson berättar att hon finns i Studieförbundet vuxenskolans lokal tisdagar ojämna veckor mellan klockan 18–19.30.
– Man får vara anonym, man måste inte gå ut med det här som jag gör. Men för mig är det ett sätt att bearbeta och samtidigt hjälpa andra. För sexuella övergrepp sker överallt, säger hon.