De startar Sveriges nordligaste humleodling

Det som började med ett intresse för odling ska nu bli Norrbottens största humleodling. De satsar pÄ lokalproducerad humle till lokala bryggerier.

(frĂ„n vĂ€nster) Peder Engström, sonen Texas, dottern Tennesse och Malin Öhberg.

(frĂ„n vĂ€nster) Peder Engström, sonen Texas, dottern Tennesse och Malin Öhberg.

Foto: Ebba Palmlöf

Hortlax2020-08-19 11:30

Malin Öhberg och Peder Engström bor i Hortlax med sina tvĂ„ barn Tennesse och Texas. De har startat en humleodling och hoppas att kunna bli Sveriges nordligaste kommersiella humleodling.

HumlevÀxtens kottar Àr en central del i ölbryggning. Enligt Institutet för sprÄk och folkminne brukade humle odlas pÄ varannan gÄrd förr i tiden, det kom sedan att bli mindre vanligt men har idag blivit vÀldigt populÀrt igen.

– Jag har alltid haft ett intresse för odling, men vi ville hitta nĂ„tt som sambon tycker Ă€r intressant. Han sökte runt lite pĂ„ internet och fastnade för humle, och dĂ„ blev det sĂ„, sĂ€ger Malin Öhberg.

– Jag ville göra nĂ„gonting som passade vĂ„r storlek av gĂ„rd, sĂ€ger Peder Engström.

Familjen har tagit över Malin Öhbergs morförĂ€ldrars gĂ„rd. De har nu höns, fĂ„r och en hel del odlingar. NĂ€r intresset för humle började hade de redan en humleodling pĂ„ gĂ„rden.

– Min mormor och morfar hade redan humle, men som prydnad. Den odlingen var nĂ€stan död sĂ„ vi tog ett skott och planterade om. Vi trodde inte att det skulle ta sig men det gjorde det, sĂ€ger hon.

Nu har familjen satt upp odlingen pÄ en del av sin Äkermark, samtidigt förbereder de en annan plats dÀr de kan expandera odlingen för att kunna producera mer.

– Det Ă€r svĂ„rt med humle dĂ„ kottarna mĂ„ste hinna mogna och vi bor precis pĂ„ grĂ€nsen. Vissa Ă„r hinner de mogna, andra Ă„r kanske inte allt hinner. SĂ„ Ă€r det nĂ€r man bor hĂ€r uppe, sĂ€ger Malin Öhberg.

Hon berÀttar att det Àr lÀtt att veta nÀr kottarna Àr mogna.

– De ska prassla som smörpapper och nĂ€r man trycker pĂ„ dem ska de gĂ„ ut till sin form igen, dĂ„ Ă€r de klara.

NÀr paret bestÀmde sig för att börja odla humle Äkte de pÄ en resa till Tyskland med lÀnsstyrelsen för att lÀra sig mer om odlingen.

– EfterĂ„t var vi bĂ„de avskrĂ€ckta och fascinerade, men vi fortsatte, sĂ€ger Malin Öhberg.

Humle ska gÀrna vÀxa i ordnade förhÄllanden - annars kan det vÀxa som ogrÀs.

– Humlens blad ska plockas cirka en och en halv meter. I Tyskland fick vi lĂ€ra oss att man kan ha fĂ„r som fĂ„r beta av sig sĂ„ man sjĂ€lv slipper plocka. Funkar det sĂ„ Ă€r det en jĂ€ttetillgĂ„ng, sĂ€ger Peder Engström.

De kallar nu gÄrden för Sörbyns gÄrd och hoppas pÄ att redan nÀsta vÄr kunna producera sÄ pass mycket humle att de kan börja skicka tester till bryggerier.

– Vi gillar lokalproducerat. Tanken Ă€r att förse vĂ„ra lokala bryggerier med norrbottnisk humle, sĂ€ger Malin Öhberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!