Hossein (fingerat namn) från Afghanistan är 17 år, bor på ett boende för ensamkommande i Luleå och går på språkintroduktion på gymnasiet. Hossein kom bort från sina föräldrar och sin lillasyster under flykten från Afghanistan och sedan dess har han inte lyckats få kontakt med dem.

Hossein har nu väntat i 17 månader sin asylutredning hos Migrationsverket. I sommar fyller han 18 år och bedöms därmed enligt de hårdare reglerna som gäller för en vuxen.

Enligt Migrationsverkets egen prognos handlar det om 5 500 ensamkommande i Sverige som antingen hinner fylla 18 år eller få sin ålder uppskriven till över 18 år under 2017.

För Hossein och hans vänner som närmar sig 18-årsdagen är väntan påfrestande. De har ingen möjlighet att få veta var i kön de befinner sig.

– Jag kom samtidigt med några vänner som hamnade i Stockholm. De har redan varit på intervju. Jag vet även de som kommit efter mig till Sverige och som redan har varit på intervju, säger han.

Han tycker att det känns orättvist.

– Jag har väntat jättelänge. Hela tiden, när jag är i skolan, när jag ska somna, tänker jag på när jag ska få komma på intervju. Det känns inte bra.

Migrationsverket bekräftar den bild han har.

– Det finns skillnader vad gäller handläggningstiderna ute i landet. Vi fokuserar nu på att fatta så många beslut som möjligt och alla ensamkommande barn som sökte asyl januari förra året väntas få beslut innan sommaren 2017, säger Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst.

Ett skäl till att afghaner får vänta extra länge är att det är brist på tolkar som kan deras språk, dari.