Hos Erikssons är kor riktigt fil-good
Årets landsbygdsföretag i Boden är inne på tredje generationen. Och nästa kommer i optimistisk anda. - Mat behövs alltid på bordet, säger Lars Eriksson vars dotter är beredd att ta över gården i framtiden.
REPARATION. Att vara bonde är att kunna litet om mycket. Lars Eriksson fixar till något i mjölkgropen.
Foto: Håkan Zerpe
"För framgångsrikt företagande och goda miljöinsatser inom de gröna näringarna", löd motiveringen på diplomet. - En ovanlig känsla att ens arbete uppskattas, tycker Lars Eriksson. Men det har blivit litet mer snurr på småföretagandet i Boden sista åren. Mer dynamik.Gården ägs av Lars och brodern Erik Eriksson. Den har varit i släktens ägo sedan 1920-talet då brödernas farfar flyttade till Hundsjö från Ubbyn. - Då var det litet mer livat här. Tågen gick, stationen var centralpunkt. Man har hört berättelser om att de kom från Skogså på skidor till kaféet, såg när tåget kom och skidade sedan hem.Möte på Grans
Lars och Monika träffades när de gick på Grans i Öjebyn. Lars Eriksson tänkte bli elektriker men ändrade sig i sista minuten.- Jag hade väl litet känsla för näringen, säger han. Mamma och pappa var för utveckling och det är nog tack vare dem som vi är kvar här.Monika Eriksson inflikar:- Jag var djurintresserad från början. Höll på med kor och hästar hela tonåren och ville jobba med kor.Gården togs över från föräldrarna 1981. Då fanns 28 kor efter en utbyggnad. En ny era inleddes 2000 när lösdriftstallet för 70 kor uppfördes.Återväxt
Återväxten är tryggad. Elin Eriksson, 22, har också gått Grans. Som liten skulle hon absolut inte bli bonde som mamma och pappa. - När jag skulle söka till gymnasiet satt jag med pappren och visste inte hur jag skulle göra. Det enda jag kom på var Grans. Hur känns det?- Jag valde rätt, men måste utveckla mig litet mer så jag kan lika mycket som pappa. Men jag har ju några år på mig eftersom mamma och pappa är så pass unga.- Förväntningar på mig? Ja, litet kanske, men de har aldrig försökt pressa mig att ta över.Traditionellt
Erikssons har inte robotmjölkning i sin ladugård. Här finns i stället ett mjölkstall med traditionell maskinmjölkning. - Robotmjölkning är ett fascinerande system när det fungerar. Men du ska ha kor som passar, inte med dåliga juver eller trögmjölkade. Och alla bönder är kanske inte vän med tekniken, menar Lars Eriksson.Känns det som att ni verkar i en basnäring som samhället vilar på?- Ja, oavsett kriser och konjunkturer behövs alltid mat på bordet, säger Lars Eriksson och framhåller fördelar med lantbruket i länet.- Vi har exempelvis bra klimat och obegränsat med fint vatten. Tyvärr tar negativa tonen över i debatten, menar han.- Men det finns fördelar och förutsättningar i branschen. Det hänger mycket på bonden själv att utveckla och anpassa sig inför framtiden.
Erikssons Lantbruk, HundsjöAktuellt som: Årets landsbygdsföretag i Boden 2008. Har även synts på Norrmejeriers mjölkförpackningar.Drivs som enskild firma med Lars Eriksson och brodern Erik som lika delägare.Delägarna arbetar i företaget på heltid. En anställd finns och Lars Erikssons fru och dotter hjälper till i företaget.Djurbesättningen består av 70 mjölkkor. Varje ko ger 9.000 kilo mjölk per år. Skogsbruk ingår i verksamheten med ungefär hälften av omsättningen.Här är plus och minus med att bedriva ett lantbruk enligt Lars, Monika och Elin Eriksson:+ Omväxlande arbete. Ingen dag är den andra lik.+ Man är sin egen chef.+ Fint med gården och djuren. - Stor administration med nya pålagor och regelverk - Bundenheten. En semester på tolv dagar under 25 års tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!