Nu är det snart dags igen. Säsongen för Mia Stålnacke börjar i slutet av augusti. Och längtan efter att få ge sig ut är stark.

– Jag är så taggad. Tyvärr är det ännu lite för ljust om nätterna. Men snart så, säger Mia Stålnacke med ett stort leende.

Det råder inga tvivel om hennes brinnande intresse för astronomi och rymden i alla dess skepnader. Fotografering är en annan passion och kombinationen är effektfull och har blivit framgångsrik.

Artikelbild

FRAMGÅNG. Mia Stålnacke har rönt stora framgångar genom sitt astrofotograferande. Till hösten visas en utställning i landet. Hon omnämns som en av de främsta astrofotograferna i Sverige.

– Jag är helt självlärd. Jag har alltid älskat astronomi och fotografering så jag köpte min första systemkamera för fem år sedan. Jag testade och testade och när jag fick mina första stjärnor och norrsken på bild då var jag fast.

Nästan varje natt mellan slutet av augusti och april så åker hon ut för att fota himlavalvet i alla dess skepnader. Tusentals bilder och ögonblick passerar.

– Det är omöjligt att inte bli helt hänförd. Det finns hela tiden nya variationer. När jag ser ett spektakulärt norrsken kan jag faktiskt lämna kameran för att själv insupa det. Jag får fjärilar i magen och tårar i ögonen. När det försvinner är det borta för alltid, säger hon.

Trots att hon numer är en hyllad astrofotograf med hedersomnämnanden och utmärkelser, så är det upplevelsen som står i fokus för Mia Stålnacke. Hon har 20 000 följare på Instagram, har daglig kontakt med intresserade från hela världen och ger dessutom råd och tips till alla som vill.

Artikelbild

| AIRGLOW. Vintergatan sedd från Holmajärvi. Det gröna skenet här är dock inte norrsken. Här ser vi airglow eller luftglöd.

– För mig är det självklart att dela med mig. Jag anser inte att man ska hålla kunskaperna hemliga. Jag blir kontaktad av många som vill komma till Kiruna och fota, både från Sverige och från andra länder i världen. Det ökar hela tiden. Det är bara kul, säger hon.

För fyra år sedan mötte hon också kärleken via sitt stora intresse. Hennes ­nuvarande sambo är amerikan och flyttade till Kiruna 2013.

Artikelbild

| DIMSKEN. Norrskenet, sett genom dimman, formar en våg över Paittasjärvi.

– Vi träffades på Twitter och delar intresset för astronomi. Det ena ledde till det andra och nu bor vi tillsammans här i Kiruna. Han är med mig ut de allra flesta nätter. Och med oss har vi vår hund, Tellus, förstås, säger Mia Stålnacke och skrattar.

Mia Stålnacke har en idé för att ge mer till det stora antal norrskensturister som kommer till Kiruna. Alla som kommer har nämligen inte råd eller möjlighet att ha bil under tiden de vistas på orten och alla är inte intresserade av, eller har råd, att åka ut med grupper som fotograferar norrsken.

Artikelbild

FRAMGÅNG. Mia Stålnacke har rönt stora framgånger genom sitt astrofotograferande. Till hösten visas en utställning i landet. Hon omnämns som en av de främsta astrofotograferna i Sverige.

– Jag läste någonstans att man i Reykjavik på Island släcker ner gatubelysningen på vissa uppgjorda dagar och tider. Då kan man se norrskenet från staden utan störande ljus. Så borde vi ha det i Kiruna också, säger hon med tydlig adress beslutsfattarna i kommunen.

– Jag vill också uppmana stadsplanerarna att ta detta i beaktande när man ska bygga en helt ny stad. Installera gatubelysning som inte leder ljuset uppåt, utan nedåt. En sådan enkel sak underlättar för turisterna som är intresserade av himlafenomen häruppe.