I mitten av februari ska gymnasievalen vara inne. Många går nu och funderar på framtid och karriär. Här kommer en ödmjuk påminnelse från fackförbundet Byggnads, speciellt till dig som är tjej: har du funderat på byggbranschen? Vi behöver dig!

Det är lätt att hamna i att välja det som en tror förväntas av en. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. 700 000. Det är mycket. Och utöver detta behövs kontor, servicebutiker, skolor, sjukhus, idrottshallar... I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att klara av det.

Förra året sökte 5 508 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 507 kvinnor. Här ser vi en stor möjlighet att hitta fler kompetenta byggnadsarbetare! Vi tror att anledningen till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Det är helt fel.

Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får du dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone tio år framåt i tiden, säkert längre.

Det sägs att det är grabbigt ute på byggena och det stämmer till viss del. Men det blir fler och fler kvinnor och vi inom Byggnads gör allt vi kan för att alla ska känna sig välkomna. Oavsett kön, hudfärg, etnicitet och sexuell läggning. Och skulle det trots detta förekomma diskriminering så har vi koll på lagar om arbetsmiljö och sexuella trakasserier. Vi står alltid på din sida.

Det finns många spännande yrken att välja på. Betongare. Snickare. Maskinist. Plattsättare. Det finns yrken för dig som inte gillar att sitta still, och för dig som gör det. För dig som gillar att skapa stora saker med händerna, för dig som fördrar detaljarbete. För dig som helst jobbar utomhus, och för dig som hellre är inomhus.

Så ta en funderare. Kanske är byggbranschen något för dig? Oavsett vad du drömmer om kan du vara säker på att du får ett spännande, välbetalt yrke med bra framtidsutsikter om du väljer byggbranschen.

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkommen till branschen. Men som tjej är du extra välkommen, och vi lovar göra allt för att du ska trivas hos oss! Du behövs.

Johan Lindholm,

Byggnads förbundsordförande

Joakim Lindholm,

ordförande Byggnads Norrbotten

Anja Vikman,

Byggkvinnor i norr