Vid lunchtid på lördagen drog så årets upplaga av Kulturnatta i Boden igång. Det var planerat att Bodens kommun skulle dela ut kulturstipendium, men kulturnämnden hade inte hunnit gå igenom nomineringarna så man beslutade därför att stipendiaterna utses senare denna månad.

– Den tråkiga nyheten är att vi har hamnat i tidsbrist så jag kommer inte att kunna presentera de här stipendiaterna i dag, säger Henrik Andersson, ordförande i kultur-, fritids- och ungdomsnämnden i Boden.

På Gågatan, vid en provisorisk graffitivägg är Katt Skarin i full färd med att skapa en målning. Dagens arrangemang är något hon uppskattar.

Artikelbild

– Jag tycker att det är najs, jag har varit här förut och jag tycker det är jättekul med gratis kulturarrangemang, säger Skarin.

En trappa upp i Enter galleri ställer Maud Bexeius ut några av sina tavlor i butiken Lalu. Det är färgsprakande verk i akryl som mestadels förställer exotiska djur.

– Jag tycker väldigt mycket om djur, jag är fadder för orangutanger och jag har varit i Sydafrika. Jag tycker djur är så eleganta. Sedan studerar jag mycket anatomi och så där så att jag ska kunna göra på riktigt, säger Bexelius.

För Maud är det inte motivet i sig som är det viktiga.

Artikelbild

– Ibland är det inte motivet som är centralt, utan jag har så mycket känslor inom mig och då uttrycker jag väl det. Sedan om det blir en Zebra, eller ett lejon, eller ett ansikte så är det väl mer känslan och färgerna som får ge uttryck, säger Maud Bexelius.

Vad tycker du om Kulturnatta?

Artikelbild

– Jag tycker det är jättebra. Mer av kultur. Jag tycker Boden skulle kunna bli en kulturstad. Vi har för lite kultur i Boden överlag. Jag skulle vilja att det var mer att folk fick prova på själva, att våga måla och våga göra saker, säger Maud Bexelius.

I lokalen intill fanns Bodens fotoklubb och visade upp medlemmarnas fotografier. Även de uppskattade kulturnatten.

Artikelbild

– Det är ett bra tillfälle att visa upp oss. Sedan kan man diskutera tidpunkten för exempelvis Biblioteket har stängt. Men vi ska inte klanka på dem, säger Håkan Nilsson.

– Det är fjärde året vi deltar. Klubben har ju interna fototävlingar och vi har under tre, fyra år gjort bilderna till Miljöalmenackan i Boden, säger Maud Jacobson.

Artikelbild

På den stora scenen på Centrumtorget kunde man bland annat lyssna på Kulturskolans stråkmusik, Kören Selinder & ACCJA bjöd på rytmer som spände mellan schlager till salsa.