Hon tog på fredagen emot beslutet från partistyrelsen.

Motiveringen lyder: ”Grunden för uteslutningen av Inge Andersson och Michael Engström är att de har valt att gå med i ett annat politiskt parti och vara kandidater på ett annat partis valsedel. Detta är inte förenligt med partiets stadgar.”

– För oss socialdemokrater i Boden är det här den definitiva punkten. Det är skönt att ha fått det här beskedet, säger Sara Bruun.

Socialdemokraternas inställning idag är precis densamma som den var den 14 februari när Inge Andersson gick ut i media och sa att han ska bilda ett nytt alternativ i kommunvalet tillsammans med kristdemokraten Anders Pettersson.

– Vår inställning då var att Inge bör vara hederlig och lämna sina politiska uppdrag, säger Sara Bruun och fortsätter:

– Han har medvetet satt socialdemokraterna i oppositionsroll bara för att gynna sina egna syften och driva sitt nya partis politik. Inge Andersson och Michael Engström är politiska vildar. Vi uppmanar båda att lämna sina politiska uppdrag.

Så ni betraktar koalitionen som upplöst?

– Ja, i sak, du såg ju hur det gick i kommunstyrelsen.

Sara Bruun syftar på att moderaternas motion att byta namn på gymnasiet till Eyvind Johnson-gymnasiet bifölls av en majoritet. Tre socialdemokrater reserverade sig. Inför kommunstyrelsen fanns ett majoritetsbeslut i koalitionen, som sedan inte höll i kommunstyrelsen. Där röstade inte Inge Andersson och Michael Engström med socialdemokraterna. Det gjorde inte heller de övriga ledamöterna från koalitionen.

– Den här motionen har socialdemokraterna som parti tagit ställning till att säga nej till, men Inge och Michael valde att inte rösta som partiet. På det viset funkar inte koalitionen, säger Sara Bruun.

Bara för att socialdemokraterna säger än sak är det inte säkert att det blir så i koalitionen.

– Nej, vi har aldrig kunnat bestämma hur den övriga koalitionen ska göra, men vi har kunnat lita på att vi har två socialdemokrater, som följer partilinjen. Skillnaden är att socialdemokraterna tidigare har hållit ihop.

Sara Bruun uppger att om socialdemokraterna ska fortsätta med koalitionen då ska Inge inte längre vara med i den gruppen, utan det ska vara en socialdemokrat som är med på koalitionsmötena.

– Det kommer vi att prata med koalitionen om, för så vill vi ha det. Vi kommer ha en dialog med koalitionsledarna.

Hon påpekar att en begäran om omval inte hade kunnat göras tidigare eftersom det måste vara grundat på ändrade majoritetsförhållanden och rent formellt är det först nu efter uteslutningen ur partiet som det blivit verklighet.

– Rent tekniskt har de varit socialdemokrater till den 4 maj när partistyrelsen tog beslutet om uteslutning. Det är först nu det är ett ändrat majoritetsförhållande. Vi har också hela tiden haft respekt för att det är väldigt nära valet och ett omval skulle skapa rätt mycket kaos. Det här handlar om Inge Andersson och inte om hela kommunen.

Det finns ju också en risk med omval, att ni skulle förlora makten.

– Ja, så skulle det kunna vara, svarar Sara Bruun.