Forskarna publicerar sina rön i den ansedda vetenskapstidskriften Jama. Studien omfattar nÀstan 50 000 patienter med diagnosen celiaki (glutenintolerans) och bygger pÄ data frÄn alla svenska patologiavdelningar och nationella hÀlsoregister.
JÀmfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre.
Risken var högre i alla Ă„ldersgrupper, men högst bland dem som hade fĂ„tt diagnosen i Ă„ldern 18â39 Ă„r.
Att ha celiaki innebÀr ökad risk att dö i bland annat hjÀrt-kÀrlsjukdom, cancer och luftvÀgssjukdomar jÀmfört med kontrollgruppen, enligt studien.
Ărftlig faktor
Tidigare studier om celiaki och ökad dödlighet har spretat frĂ„n klart ökad risk till ingen förhöjd risk, enligt Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik pĂ„ Karolinska institutet och överlĂ€kare vid barnkliniken pĂ„ Universitetssjukhuset Ărebro.
Det finns inga lÀkemedel för celiaki, som Àr en folksjukdom. Jonas F Ludvigsson uppskattar att över 100 000 svenskar har diagnosen.
LÀkarna lyckas ofta stÀlla diagnosen vid ett tidigt stadium, nÀr patienterna inte har sÄ mycket besvÀr. Men trots stor medvetenhet om sjukdomen och tillgÄngen till glutenfri kost kvarstÄr en ökad risk att dö i förtid.
Jonas F Ludvigsson ser ingen större vits för patienterna att underkasta sig Ànnu strÀngare kosthÄllning.
ââOavsett hur mycket glutenfritt man Ă€ter kan man inte pĂ„verka sina arvsanlag för autoimmuna sjukdomar.
Farlig inflammation
TT: Hur ska den hÀr patientgruppen ta till sig informationen i studien?
ââEtt par saker kan man ta till sig. Det finns nĂ€stan inga sjukdomar som inte leder till en liten ökad risk för död. Det andra Ă€r att den ökade risken (vid celiaki) Ă€r ganska lĂ„g i mitt perspektiv som lĂ€kare. För mĂ„nga andra sjukdomar kan risken öka med 200â300 procent.
ââMen det finns en ökad risk med 21 procent och det Ă€r naturligtvis trĂ„kigt för den som har trott att celiaki inte medför nĂ„gonting.
Första Äret efter diagnos Àr dödligheten som högst, vilket kan ha flera förklaringar. Exempelvis Àr den för celiaki typiska tunntarmsinflationen oftast mest aktiv just före och efter diagnos.
ââOch karaktĂ€ristiskt för celiaki Ă€r inflammation som i allmĂ€nhet Ă€r dĂ„ligt för hĂ€lsan. Ăven om Ă€ter glutenfritt kan det hĂ€nda att en lĂ„ggradig inflammation inte lĂ€ks ut helt, sĂ€ger Jonas F Ludvigsson.