Ökad dödsrisk för glutenintoleranta

En ökad risk att dö i förtid för glutenintoleranta personer slÄs fast i en stor studie frÄn Karolinska institutet och Columbia University i USA.
–Vi Ă€r vĂ€ldigt sĂ€kra pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger professor Jonas F Ludvigsson till TT.

Jonas|F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik pĂ„ Karolinska institutet och överlĂ€kare vid barnkliniken pĂ„ Universitetssjukhuset Örebro. Pressbild.

Jonas|F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik pĂ„ Karolinska institutet och överlĂ€kare vid barnkliniken pĂ„ Universitetssjukhuset Örebro. Pressbild.

Foto: Alexander Donka/Karolinska institutet

Livsstil & fritid2020-04-08 04:25

Forskarna publicerar sina rön i den ansedda vetenskapstidskriften Jama. Studien omfattar nĂ€stan 50 000 patienter med diagnosen celiaki (glutenintolerans) och bygger pĂ„ data frĂ„n alla svenska patologiavdelningar och nationella hĂ€lsoregister.

JÀmfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre.

Risken var högre i alla Ă„ldersgrupper, men högst bland dem som hade fĂ„tt diagnosen i Ă„ldern 18–39 Ă„r.

Att ha celiaki innebÀr ökad risk att dö i bland annat hjÀrt-kÀrlsjukdom, cancer och luftvÀgssjukdomar jÀmfört med kontrollgruppen, enligt studien.

Ärftlig faktor

Tidigare studier om celiaki och ökad dödlighet har spretat frĂ„n klart ökad risk till ingen förhöjd risk, enligt Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik pĂ„ Karolinska institutet och överlĂ€kare vid barnkliniken pĂ„ Universitetssjukhuset Örebro.

Det finns inga lĂ€kemedel för celiaki, som Ă€r en folksjukdom. Jonas F Ludvigsson uppskattar att över 100 000 svenskar har diagnosen.

LÀkarna lyckas ofta stÀlla diagnosen vid ett tidigt stadium, nÀr patienterna inte har sÄ mycket besvÀr. Men trots stor medvetenhet om sjukdomen och tillgÄngen till glutenfri kost kvarstÄr en ökad risk att dö i förtid.

Jonas F Ludvigsson ser ingen större vits för patienterna att underkasta sig Ă€nnu strĂ€ngare kosthĂ„llning.

– Oavsett hur mycket glutenfritt man Ă€ter kan man inte pĂ„verka sina arvsanlag för autoimmuna sjukdomar.

Farlig inflammation

TT: Hur ska den hÀr patientgruppen ta till sig informationen i studien?

– Ett par saker kan man ta till sig. Det finns nĂ€stan inga sjukdomar som inte leder till en liten ökad risk för död. Det andra Ă€r att den ökade risken (vid celiaki) Ă€r ganska lĂ„g i mitt perspektiv som lĂ€kare. För mĂ„nga andra sjukdomar kan risken öka med 200–300 procent.

– Men det finns en ökad risk med 21 procent och det Ă€r naturligtvis trĂ„kigt för den som har trott att celiaki inte medför nĂ„gonting.

Första Äret efter diagnos Àr dödligheten som högst, vilket kan ha flera förklaringar. Exempelvis Àr den för celiaki typiska tunntarmsinflationen oftast mest aktiv just före och efter diagnos.

– Och karaktĂ€ristiskt för celiaki Ă€r inflammation som i allmĂ€nhet Ă€r dĂ„ligt för hĂ€lsan. Även om Ă€ter glutenfritt kan det hĂ€nda att en lĂ„ggradig inflammation inte lĂ€ks ut helt, sĂ€ger Jonas F Ludvigsson.

Fakta: Celiaki

Celiaki (glutenintolerans) Àr en kronisk sjukdom som innebÀr att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Gluten finns i vete, rÄg och korn. NÀr en person med celiaki Àter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmÄgan att ta upp vitaminer, mineraler och andra nÀringsÀmnen förstörs. Det kan leda till nÀringsbrist och ohÀlsa.

Behandlingen Ă€r att Ă€ta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen kan inte gĂ„ över eller "vĂ€xa bort”.

Celiaki Àr en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Sjukdomen drabbar Àven vuxna och sjukdomen kan bryta ut i vilken Älder som helst.

I Sverige berÀknas upp till tre procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har Ànnu inte fÄtt en diagnos. Under de senaste Ärtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra vÀstlÀnder.

Celiaki Àr till viss del Àrftlig och Àr vanligare bland kvinnor.

KÀlla: Celiakiförbundet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!