Festa pÄ sommarens goda bÀr

BĂ€rens tid Ă€r hĂ€r. Smultron, hallon, jordgubbar, vinbĂ€r, körsbĂ€r, krusbĂ€r, blĂ„bĂ€r och lingon
 Passa pĂ„ att festa pĂ„ sĂ€songens sötsaker sĂ„ ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.

BÀr Àr inte bara det sÀkraste sommartecknet, de Àr dessutom vÀldigt nyttiga.

BÀr Àr inte bara det sÀkraste sommartecknet, de Àr dessutom vÀldigt nyttiga.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-07-13 08:40

Finns det nÄgot somrigare Àn bÀr? AlltifrÄn smultron pÄ strÄ till blÄbÀr i filmjölken. Inget signalerar vÀl sÄ mycket semester och slappa dagar i naturen som just bÀren. De formligen vibrerar av nostalgi, fosterlandskÀrlek, skrubbsÄriga knÀn och barndomsminnen av svunna bÀrbuskar.

Och nog Àr det nÄgot trösterikt med att ge sig ut och plocka dem alldeles sjÀlv. Det fÄr ta den tid det tar, liksom. En sÄ underbart analog sysselsÀttning i detta tidevarv. Nyttigt för sÄvÀl sjÀlen som kroppen. För pÄ senare Är har man kommit fram till att just bÀr visat sig vara rena dunderhonungen Àven för moderna mÀnniskor. De Àr nÀmligen fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter.

Redan pÄ stenÄldern

Att bÀr Àr finfin föda visste man redan pÄ stenÄldern. De smÄ raringar ger betydligt mer energi Àn man skulle kunna tro, och generellt brukar man sÀga att ju mörkare bÀr desto nyttigare egenskaper.

Visste du för övrigt att det finns över hundra sorters bÀr i Sverige? Och bara en tjugondel av dem plockas av mÀnniskohÀnder, sÄ oddsen Àr garanterat pÄ din sida.

Har du inte möjlighet att plocka sjÀlv gÄr det sÄ klart att köpa bÀr, men gör det dÄ helst sÄ nÀra inpÄ tillfÀllet de ska inmundigas som möjligt. Plockade bÀr har tyvÀrr vÀldigt dÄlig hÄllbarhet.

Torka lÄngsamt

Överblivna bĂ€r fryses lĂ€mpligen in i vĂ€ntan pĂ„ mörkare tider. Frysta hĂ„ller de i cirka ett Ă„r. BĂ€r med skal, sĂ„som vinbĂ€r och krusbĂ€r, passar bĂ€st att frysa utan tillsatt socker.

BĂ€r gĂ„r dessutom finfint att torka lĂ„ngsamt pĂ„ lĂ€gsta tĂ€nkbara vĂ€rme i ugnen – eller i bastun. De sĂ€tter piff pĂ„ morgonmĂŒslin, men gör sig Ă€ven kanonbra i bakverk och sallader.

HÀr har jag satt ihop nÄgra personliga bÀrfavoriter. Och ska du bara göra en enda maffig dessert i sommar sÄ vill jag varmt rekommendera den vidunderligt goda glasstÄrtan med maxad blÄbÀrssmak. Mer sommar Àn sÄ blir det bara inte.

BlÄbÀrsglasstÄrta à la Böste

Till 12 portioner, 30 minuter + 6 timmar i frysen

Kalasgod glasstÄrta med maxad blÄbÀrssmak. Gör den gÀrna dagen innan den ska Àtas.

cirka 225 g frysta eller fÀrska blÄbÀr

1/2 dl strösocker

1 citron

3 msk vatten

2 tsk maizena

300 g digestivekex

l75 g smÀlt smör

1/2 l vaniljglass

200 g philadelphiaost eller liknande

1/2 burk sötad kondenserad mjölk, à 375 g

HĂ€ll nĂ€stan alla blĂ„bĂ€r (lĂ€gg resten i frysen) i en kastrull. TillsĂ€tt socker, rivet citronskal och vatten. LĂ„t sjuda i 7–8 minuter till en kompott. TillsĂ€tt maizena utrört i nĂ„gon matsked kallt vatten och sjud i ytterligare nĂ„gra minuter tills det tjocknar. LĂ„t svalna.

Mixa kompotten till en grov puré.

Kör kexen med smÀlt smör i en matberedare. Tryck ut smulorna pÄ botten av en smord pajform. StÀll in i frysen i 30 minuter.

LÄt glassen mjukna och vispa sedan ihop med philadelphiaost, kondenserad mjölk, blÄbÀrskompott och citronsaft (det gÄr enklast med elvisp). Smaka av.

HÀll blandningen i pajformen och stÀll in i frysen i minst 6 timmar, gÀrna över natten. Ta fram 30 minuter före serveringen och garnera med de frysta blÄbÀren. SkÀr upp med en varm kniv.


VinbÀrsbruschetta

Till 4 portioner, 15 minuter

Superenkel dessert som funkar med alla sorters bÀr. Jag rÄkar Àlska röda vinbÀr och anvÀnder dem mer Àn gÀrna i det hÀr gamla sammanhanget.

cirka 200 g fÀrska röda vinbÀr (eller andra bÀr)

2 vetebullar, alt. briochebröd för hamburgare

2 msk smör, rumsvarmt

1 tsk kanel

2–3 msk strösocker

250 g ricotta eller mascarpone

1 citron, skalet

akaciahonung

fÀrsk mynta

Skölj och rensa bÀren.

Dela bullarna pÄ hÀlften. Blanda smör, kanel och socker. Bred blandningen pÄ bullarnas snittyta.

Stek bullarna i panna med smöret nedÄt tills sockret smÀlt och ytan blivit lite frasig.

Rör ihop ricotta eller mascarpone med rivet citronskal.

Bred generöst med ricottablandningen pÄ bullarna och fördela bÀren ovanpÄ. Ringla över lite akaciahonung.

Dekorera med nÄgra myntakvistar. Serveras helst genast.


Frozen margarita med sommarbÀr och mynta

Till 2 portioner, 15 minuter

Om du som jag Ă€r svag för drinken margarita Ă€r det hĂ€r en hĂ€rligt frĂ€sch sommarvariant. Du kan ta vilka bĂ€r du vill, men lĂ„t dem gĂ€rna ligga i frysen en stund för att fĂ„ till den dĂ€r ”frozen”-effekten.

1 nĂ€ve valfria frysta bĂ€r (fĂ€rska gĂ„r ocksĂ„ bra, men resultatet blir inte lika ”isigt”)

1/2 dl fÀrskpressad limesaft (2-3 limefrukter)

1 dl tequila

1/2 dl Cointreau

1/2 kruka mynta

isbitar/krossad is

Mixa limesaft med tequila och Cointreau. AnvÀnd blender om du har och tillsÀtt i sÄ fall nÄgra isbitar tillsammans med frusna bÀr och mynta (spara lite till garnering). Kör tills du fÄr en trögflytande massa och hÀll upp i glas. Har du ingen blender tillsÀtter du i stÀllet krossad is direkt i glaset. Is kan du till exempel krossa genom att svepa in isbitar i en handduk och banka mot köksbÀnken, men numera finns det Àven fÀrdig krossad is att köpa i vÀlsorterade livsmedelsbutiker.

Garnera med myntakvistar och riv gÀrna över lite limeskal.

Servera före maten eller som en frÀsch avslutande dessert och avec i ett.

Tips! För en alkoholfri variant kan du ersÀtta tequila och cointreau med cirka 1/2 dl koncentrerad flÀdersaft.


Att dricka till

Delitia Recioto della Valpolicella Classico (5329), 99 kronor.

Alkoholfritt: Tosterup Premium Cider Alkoholfri (11960), 39:90 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!