Finns det nÄgot somrigare Àn bÀr? AlltifrÄn smultron pÄ strÄ till blÄbÀr i filmjölken. Inget signalerar vÀl sÄ mycket semester och slappa dagar i naturen som just bÀren. De formligen vibrerar av nostalgi, fosterlandskÀrlek, skrubbsÄriga knÀn och barndomsminnen av svunna bÀrbuskar.
Och nog Àr det nÄgot trösterikt med att ge sig ut och plocka dem alldeles sjÀlv. Det fÄr ta den tid det tar, liksom. En sÄ underbart analog sysselsÀttning i detta tidevarv. Nyttigt för sÄvÀl sjÀlen som kroppen. För pÄ senare Är har man kommit fram till att just bÀr visat sig vara rena dunderhonungen Àven för moderna mÀnniskor. De Àr nÀmligen fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter.
Redan pÄ stenÄldern
Att bÀr Àr finfin föda visste man redan pÄ stenÄldern. De smÄ raringar ger betydligt mer energi Àn man skulle kunna tro, och generellt brukar man sÀga att ju mörkare bÀr desto nyttigare egenskaper.
Visste du för övrigt att det finns över hundra sorters bÀr i Sverige? Och bara en tjugondel av dem plockas av mÀnniskohÀnder, sÄ oddsen Àr garanterat pÄ din sida.
Har du inte möjlighet att plocka sjÀlv gÄr det sÄ klart att köpa bÀr, men gör det dÄ helst sÄ nÀra inpÄ tillfÀllet de ska inmundigas som möjligt. Plockade bÀr har tyvÀrr vÀldigt dÄlig hÄllbarhet.
Torka lÄngsamt
Ăverblivna bĂ€r fryses lĂ€mpligen in i vĂ€ntan pĂ„ mörkare tider. Frysta hĂ„ller de i cirka ett Ă„r. BĂ€r med skal, sĂ„som vinbĂ€r och krusbĂ€r, passar bĂ€st att frysa utan tillsatt socker.
BĂ€r gĂ„r dessutom finfint att torka lĂ„ngsamt pĂ„ lĂ€gsta tĂ€nkbara vĂ€rme i ugnen â eller i bastun. De sĂ€tter piff pĂ„ morgonmĂŒslin, men gör sig Ă€ven kanonbra i bakverk och sallader.
HÀr har jag satt ihop nÄgra personliga bÀrfavoriter. Och ska du bara göra en enda maffig dessert i sommar sÄ vill jag varmt rekommendera den vidunderligt goda glasstÄrtan med maxad blÄbÀrssmak. Mer sommar Àn sÄ blir det bara inte.