VĂ„r konsumtion leder till utslĂ€pp som vĂ€rmer upp planeten â och det Ă€r nĂ„got som politiker, företag och medborgare mĂ„ste hantera.
Men att prata om behovet av att stÀlla om och konsumera mindre kan vara kÀnsligt. Ett problem Àr att vi ofta jÀmför med livet som det har varit och Àr nu, enligt Göran Finnveden, professor pÄ KTH och programchef för Mistra HÄllbar Konsumtion.
ââVi jĂ€mför med dagens situation, som om den kunde fortsĂ€tta. Men den kommer inte att fortsĂ€tta, det kommer att bli varmare, sĂ€ger han.
ââMinskar vi inte utslĂ€ppen kommer det att bli vĂ€ldigt mycket varmare, vĂ€ldigt mycket snabbare. DĂ„ kommer inte situationen att vara samma som i dag. Vi behöver jĂ€mföra med en framtid dĂ€r vi inte har gjort nĂ„gonting.
Fem roller
En privatperson har olika roller med möjlighet att pÄverka.
ââEn Ă€r som konsument, den Ă€r viktig. Men en annan roll Ă€r som medborgare, att vara aktiv i politiken eller gĂ„ och rösta. DĂ€r kommer EU-valet snart, sĂ€ger Finnveden.
ââSedan har vi en roll som förebild, vare sig vi vill det eller inte pĂ„verkar vi familj, vĂ€nner, kollegor och grannar. Vi som jobbar har en yrkesroll dĂ€r vi kan agera pĂ„ olika sĂ€tt. Och de av oss som har sparade pengar kan vĂ€lja hur vi placerar dem.
I en rapport frÄn FN:s resurspanel kopplas resursanvÀndningen till tre kriser: klimatförÀndring, förlust av biologisk mÄngfald och luftföroreningar. MÄnga typer av resurser pÄverkar kriserna men fossila brÀnslen pÄverkar alla tre.
ââSom konsument kan man anvĂ€nda sin fossildrivna bil mindre eller byta bil. Och de av oss som flyger kan flyga mindre, sĂ€ger Finnveden.
MarkanvÀndning Àr ocksÄ en resursanvÀndning som ger pÄverkan. Konsumtionen av kött orsakar i snitt omkring 0,9 ton utslÀpp av koldioxidekvivalenter per person och Är i Sverige, enligt NaturvÄrdsverket.
ââAtt Ă€ta vegetariskt minskar trycket pĂ„ jordbruks- och skogsmark.
FĂ€rre prylar
För att minska anvÀndningen av metaller, som finns i allt frÄn elektronik och fordon till hus och batterier, gÀller det att öka materialeffektiviteten, enligt Finnveden.
ââMan kan anvĂ€nda saker mer intensivt, att vara fler som delar. Man kanske kan förlĂ€nga livstiden, öka Ă„teranvĂ€ndning och Ă„tervinning. Eller anvĂ€nda fĂ€rre prylar.
Ăr hĂ„llbar konsumtion alltid lika med minskad konsumtion?
ââVissa saker behöver minska, till exempel konsumtionen av fossila brĂ€nslen eller rött kött. DĂ€remot kan konsumtionen av andra saker öka, som kultur och fritidsaktiviteter.