Partier kräver handling efter mordet på Einár

Flera partiledare upprörs av mordet 19-årige rapartisten Einár. Debatten om hårdare tag mot gängen kan nu ta ny fart.

Statsminister Stefan Löfven på plats i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven på plats i Bryssel.

Foto: Olivier Hoslet

Politik2021-10-22 08:39

Politikerna reagerade snabbt och upprört efter beskedet om mordet på rapartisten Einár i ett bostadsområde i södra Stockholm.

– Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Det här visar att vi måste fortsätta att vara stenhårda här och nu. Flera poliser, tuffare lagar och mer verktyg till polisen.

Flera andra partiledare kommenterade mordet med både upprördhet och frustration på Twitter.

"Vi befinner oss i ett nationellt krisläge och nu krävs politiskt ledarskap som tar tillbaka kontrollen över utvecklingen", skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Angriper regeringen

Centerledaren Annie Lööf kommenterar också på Twitter:

"Vi är många som sörjer, som har fått nog av det meningslösa våldet och vill se gängkriminaliteten bekämpas".

"Nu krävs mer än ilska och uppgivenhet. Det krävs handling", uppger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

Moderaterna har under lång tid angripit regeringen för att göra för lite och för långsamt för att polisen ska kunna få stopp på gängen.

– Det här är ju helt förfärligt. Det är ännu en avrättning mitt i inne i stan i ett bostadsområde, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna kräver sedan länge möjlighet till anonyma vittnen, att det ska vara straffbart att vara med i kriminella gäng och att tillåta proaktiv avlyssning utan konkret brottsmisstanke.

Moderaterna vill också ha ungdomsfängelse för unga som begår grova brott.

– Många av de här individerna är unga. De placeras på fullständigt meningslösa ungdomshem som de rymmer i från hela tiden, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Åtgärder på gång

Regeringen vill ge polisen möjlighet till hemlig avlyssning i spaningssyfte, det som M kallar proaktiv avlyssning.

Den arbetar också med att stärka vittnesskydd och vill införa ett system med kronvittnen. Regeringen har även skickat ut utredningsförslag på remiss om strängare straff för en rad brott. Pengar har även avsatts för att stärka den slutna ungdomsvården.

Regeringen säger dock nej till anonyma vittnen och att polisen ska kunna upprätta tillfälliga visitationszoner, något M föreslår.

– Jag blir alltmer beslutsam om att vi måste göra ännu mer, ge polisen nya verktyg och utöka polisen, men också jobba mycket förebyggande för att unga människor inte ska dras in i de här kriminella miljöerna, säger Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Gangsterrappens fel?

TT: Vad har gangsterrappen för betydelse i utveckling av det vi ser nu?

– Jag tror inte att musiktexter i sig är det som är allvarligt i detta men det finns en subkultur där man glorifierar gänglivet, säger Damberg.

– Den bilden, den subkulturen, är farlig, för den driver en del av nyrekryteringen.

Damberg uppger dock att subkulturer inte är något som politiken kan styra över, däremot kan man gå hårdare fram när det gäller beslag av kriminellas dyra klockor, halskedjor och bilar. En utredning ska lägga förslag på det området senare i höst.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ser också problem med rappens sätt att glorifiera våld.

– Jag ser negativa följder av den här gangsterrappen. Det vittnar polisen om, hur våldsglorifieringen tyvärr sätter sina spår i väldigt unga individer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!