Ingen kokande gryta i Luleå i år

Elden under grytan har slocknat i Luleå. De många som stoppat pengar i Frälsningsarmén julgryta utanför Smedjan, får hitta andra sätt att bistå behövande.

Redo. Nej, det blir inga pengar i Frälsningsarmens gryta i år.

Redo. Nej, det blir inga pengar i Frälsningsarmens gryta i år.

Foto: Petra Älvstrand

Insamling2016-12-03 05:00

I mer än hundra år har Frälsningsarmén hållit "grytan kokande". Men inte i Luleå i år. Kåren firade 125 år förra året och genomsnittsåldern på soldaterna ligger på 70 plus. Det är färdigkokat, i alla fall för nu.

– Det är klart att det är sorgligt, för det är många som bidragit till insamlingen och stoppat pengar i grytan, säger Elisabeth Carlsén Svärdtorp som är anställd hos Frälsningsarmén i Luleå för att sköta hjälpverksamheten.

– Förra året fick vi in över 100 000 kronor på julinsamlingen.

Frälsningsarméns gryta har varit ett inslag i gatubilden sedan många, många år tillbaka. Elisabeth Carlsén Svärdtorp är inte säker på hur länge armén samlat pengar på det här sättet i Luleå, men grytan har funnits med i Frälsningsarméns verksamhet i över hundra år.

– Men det går inte att kräva att våra till åldern komna soldater ska stå ute i kylan utanför Smedjan och frysa. Det hade kanske varit annorlunda om de hade kunnat stå inomhus någonstans.

Den kokande grytan har varit mycket populär bland givarna.

– Det har varit ett mycket enkelt sätt att ge pengar som används för att hjälpa, säger Lillemor Mörtsell som är soldat i Frälsningsarmén i Boden.

– Ingen behöver skriva sitt namn eller på annat sätt stå till svars.

Hon tycker att soldaterna i Luleå ändå kämpat på länge för att "hålla grytan kokande". I Boden hängde man undan grytan för flera år sedan. I Haparanda, som fick en egen kår igen i oktober i år, kokar grytan inomhus.

Den som nu tror att det är slut med Frälsningsarméns hjälpverksamhet, tar gruvligt fel. Julgrytan är inte det enda sättet att samla pengar. Försäljningsverksamheten på Frälsningsarméns butiker Myrorna, tar årligen in miljonbelopp, till exempel. Föreningar och företag skänker pengar som sedan används till presentkort och Luleå kommun är givmild med stöd. Så nog kommer Elisabeth Carlsén Svärdtorp att ha medel att dela ut i framtiden också.

– Det har redan kommit personer och bett om hjälp inför julen., berättar hon.

Möjligtvis kan Luleåborna hoppas på en återkomst för julgrytan i framtiden. Medelåldern i Luleåkåren kommer att sänkas, åtminstone något, när Luleå och Boden slås samman vid årsskiftet. Visserligen är genomsnittsåldern ganska hög i Boden också, men något kommer den i alla fall att dras ner. Det ryktas också att den sammanslagna kåren ska få en föreståndare, men ingenting är ännu bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!