PRO (Pensionärernas Riksorganisation) Kalix arrangerar friskvårdsdagarna i augusti och anmälningar - från hela landet - har börjat komma in till de totalt 100 platserna.

Ulla Granström, ordförande PRO Kalix, säger att idén till friskvårdsdagarna kommer från en medlem i Piteå som hänvisade till att PRO Kalix är så bra på att ordna saker – varför inte friskvårdsdagar?

Gerd Eriksson, också i styrelsen för PRO Kalix, säger att förberedelsearbetet tagit längre tid än de trodde, de sökte bidrag från EUs Spira Mare 2020 och har väntat besked därifrån.

Artikelbild

| Ulla Granström.

Spira Mare sade ja till bidrag på 200 000 kronor för friskvårdsdagarna, enligt kriterien utveckling på landsbygden, och föreningen satsar lika mycket själva i egen insats, avgifter och arbete.

På programmet finns allt från föreläsningar om friskvård, hälsa och behandlingar, mindfulness och kinesiskt medicin till prova-på-aktiviteter som exempelvis vattengymnastik, styrketräning och zumba.

Friskvård över generationsgränserna blir det på Ponderosa 4H-gård och dagarna bjuder också på besök på Kalix smultronställen där Storön, Erikören och Frevisören finns med.

Så, vad är hälsa?
Artikelbild

| Gerd Eriksson.

– Må bra, trivas med dig själv. Du behöver inte ta till stora åthävor, det kan vara små saker. Försök att inte fastna i det som gör ont, det som är negativt, säger Gerd Eriksson.

Ulla Granström instämmer:

– För den åldersgrupp vi representerar är social gemenskap också hälsa för det gör att vi kan glömma smärtan åtminstone för stunden.

PRO Kalix har 1 216 medlemmar och den äldsta medlemmen är 100 år.