Det är inte ofta vi här på ledarplats ger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ett erkännande. Men det finns all anledning att göra det nu när han angrips av vänsterkrafter för ett uttalande om Israel-Hamas-konflikten.

Stefan Löfven är naturligtvis lika bekymrad och förtvivlad över vad som händer i det oroliga hörnet av Mellersta östern som de flesta av oss. Därför skrev han ett inlägg på Facebook om det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza.

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvaret för att återvända till förhandlingsbordet.”

Så står det på Stefan Löfvens Facebooksida.

Det är en klar och tydlig uppmaning till båda parter att avbryta pågående konflikt och återgå till förhandlingsbordet.

Men den yttersta vänstern kritiserar Stefan Löfven för att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från och fördöma Israels agerande.

Det är inte ens fel att två träter. Men för Israelhatarna finns det bara en buse i sammanhanget, Israel.

Det var inte Israel som höjde temperaturen i området. Kidnappningarna av de tre israeliska ungdomarna var troligtvis iscensatt av krafter inom palestinierna som inte vill se några förhandlingar. Där gäller enbart våldet. Och Hamas satte sedan igång att bombardera Israel med missiler.

Det är varje enskilds stats rätt att skydda sin befolkning och sitt land. Det är detta som Israel nu gör. Jonas Sjöstedt menar att Israel har huvudansvaret för konflikten och att det inte är två jämbördiga parter i konflikten. Är det ingen inom vänsterfalangen som kan påtala detta för Hamas, så att de förstår att de inte kan vinna något med hjälp av bomber och missiler?! Det är ett scenario som upprepas med jämna mellanrum.

Även förre vänsterledaren Lars Ohly kritiserar Stefan Löfven. ”Han fördärvar arbetet efter Palme, skrev han på Twitter.

Det säger en person som in i det längsta försvarade kommunismen och som aldrig protesterade mot de kommunistiska övergreppen i Östeuropa, och som inte haft mycket att säga om Rysslands övergrepp mot Ukraina. Putin och Ohly är ju gamla partikamrater.