Jaktbrott på rekordnivå

Nu är årets jaktsäsong i full gång. Samtidigt som de misstänkta tjuvjägarna som sköt en älg i ett villaområde i Malmberget i vintras går upp i rätten.

Småviltsjakt. Årets jägare har sämre förutsättningar att stöta på ripa jämfört med i fjol

Småviltsjakt. Årets jägare har sämre förutsättningar att stöta på ripa jämfört med i fjol

Foto: Mattias Forsberg

Jakt2016-08-25 05:00

Det blev en dyster och blodig start på året i Malmberget när en älg sköts mitt inne i ett villaområde. Det var under natten till nyårsdagen som älgen olovligen sköts och lämnade ett blodspår efter sig när kroppen släpades in i ett garage i området. Två män greps misstänkta för jaktbrott alternativt jakthäleri, och de ställs i veckan inför rätta.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ökar antalet jaktbrott lavinartat. Kurvan har gått spikrakt uppåt de senaste fem åren. Men Björn Sundgren, som arbetar på Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, tycker inte att statistiken stämmer överens med verkligheten.

– Jag har sett liknande rubriker tidigare om det här, och det är väl två saker jag tycker att man ska ta en funderare kring. Först får man tänka på att antalet anmälningar om jaktbrott inte är samma sak som att ett brott faktiskt begåtts. Sedan får man också se hur man tolkar statistiken. Om man kör på ett vilt med bil och smiter från platsen så räknas det också som ett jaktbrott, säger han.

Att statistiken är missvisande håller Lars Lundström med om. Han är fauna-ansvarig på polisen i Norrbotten och tycker att tjuvjakt har blivit mer stigmatiserat i jägarkretsar. Även om jaktbrotten ökar så tror han att antalet tjuvjägare faktiskt minskar.

– Det försiggår en del i länet, det gör det. Men min uppfattning är att det inte har ökat. Tack vare generationsväxlingen så har den regelrätta tjuvjakten nog minskat. Vi har så fina ungdomar som inte vill vara med i någon olaglig jakt. De har mer respekt för naturen nu, säger Lars Lundström.

I Norrbotten ligger nivån ganska stadigt mellan trettio och femtio jaktbrott per år. Och Lars Lundström säger att det är många små faktorer som gör att han känner att utvecklingen går åt rätt håll. Förut var målet med att jaga främst att få kött att ställa fram på matbordet. Det har ändrats nu, och det finns många anledningar till att jägare söker sig ut i skogen. Det kan handla om en vilja att hjälpa till att kontrollera djurbeståndet eller något så enkelt som naturupplevelsen.

Lars Lundström säger att tjuvjaktsutredningar är bland de svåraste utredningar som finns för polisen. Och att fallet i Malmberget är synnerligen underligt, och att det sällan är så enkelt att hitta ledtrådar.

– Det finns sällan vittnen och det är svårt att få tag på teknisk bevisning. Många vill heller inte ställa upp och uttala sig för det skulle påverka hela deras familjesituation. Nu inför småviltsjakten hoppas jag att jägarna får bra väder och en god tillgång på småvilt. Jag känner ingen oro alls.

Jaktbrott

Antalet jaktbrott ökar i snabbt takt. En sammanställning av nyhetsbyrån Siren av Brottförebyggande rådets siffror visar att 2010 registrerades 469 jaktbrott. 2015 hade den siffran ökat till 2395. Bara från 2014 till 2015 var ökningen 43 procent. I fjol var Kristianstad mest utsatt. Där registrerades 117 fall av jaktbrott. Norrbotten har däremot hållit sig på en jämnare nivå. 2010 var det 46 fall av jaktbrott i länet. Den högsta noteringen var 2011 då 50 fall registrerades. I fjol registrerades 33 jaktbrott i Norrbotten.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!