– Det är inte konstigt i sig att man stänger områden på grund av svåra förhållanden för renarna. Det är jag helt säker på att alla jägare har respekt och förståelse för. Men när man samtidigt tillåter skoterkörning tycker vi det blir konstigt. Stör verkligen jakten mer än skoterkörning? säger Lisa Pekkari, ordförande i Kiruna jaktvårdskrets.

Området är drygt 27 000 kvadratmeter. Det ligger söder om Nikkaloukta och gränsar till Kaitumsjöarna. Avlysningen gäller 5 februari till 15 april. Ripjakten avslutas den 15 mars och rävjakten den 15 april.

Kiruna JVK har uppmärksammats i frågan av sina medlemmar.

– Det är enskilda jägare som upptäckte det och då blir det direkt en massa frågor och reaktioner och skriverier på Facebook. Det är sorgligt för det trissar upp motsättningarna i fjällen.

Ett ämne som redan är laddat, inte minst genom det pågående Girjasmålet.

– Det finns ingen fungerande dialog i de här frågorna. Jag anser att politikerna måste ta tag i detta. Det borde ligga i länsstyrelsens intresse att ha en tydlig och direkt information för att minska sådant som kan skapa frågetecken, säger Lisa Pekkari.

Nicklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen, tycker att informationen är tillräcklig i och med att området är avlyst på internetsajten där jägarna köper och aktiverar sina jaktkort (natureit.se).

– Det syns tydligt där. Vi vet att det är taskigt snöläge i fjällen och har gått med på att avlysa jakten av hänsyn till renarna. Det här är inget ovanligt, det är beslut vi tar ofta, säger Tuorda, som menar att det är positivt att samebyn inte ansökt om skoterförbud.

– De har inte dragit det till sin spets direkt utan börjar så här och ser om det räcker. Det känns bra.

Girjas sameby anser att jägarna riskerar att störa renarna eftersom de söker söker ripa i sluttningar och på kalblåsta fläckar uppe på topparna – samma platser som renarna söker mat på.

– Vi vill avvakta så länge som möjligt med att ansöka om skoterförbud i området. Vi vill inte skapa onödiga konflikter, säger Girjas ordförande Matti Berg till Svensk jakt.

Ansökan från Girjas sameby gäller avlysning av både jakt och fiske. Huruvida fisket ingår i förbudet är oklart. Norrbottens Media har sökt fiskehandläggare vid länsstyrelsen utan framgång.

På kartan ser dock den enda större sjön i området, Tjuoltajaure, ut att vara undantagen avlysningen.