LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Wacken Open Air har sedan starten 1990 blivit Europas största metalfestival. Festivalen arrangeras, som namnet antyder, i den tyska byn Wacken mellan Hamburg och Kiel i början av augusti, och har blivit något av ett Mekka för metalfantaster från hela världen. Men redan den 18 februari arrangeras tävlingen Wacken Metal Battle på Lillan i Luleå, där fyra Norrlandsband tävlar om en åtråvärd spelning på festivalen.

– Wacken Metal Battle har körts i snart 10 år, med deltävlingar över hela världen. I år blev tävlingarna i Sverige i Stockholm, Malmö, Falun och Luleå. Luleåtävlingen är den nordligaste i världen, det är ju lite roligt, berättar BD Pop:s Fredrik "Buffy" Johansson.

Det var Fredrik ”Buffy” Johansson som ursprungligen fick förfrågan om att hålla i tävlingen i Luleå, något han valde att bolla vidare till Hazze Johansson och nystartade BD Rock och Metal, som inte var sena med att tacka ja.

– Det är med glädje vi tar hand om det här. Det är jättebra både för banden och för BD Rock och Metal att få nämnas i samma sammanhang som Wacken, det ger jäkligt mycket vind i seglen.

– Det blir BD Rock och Metal som arrangerar, i samarbete med Lillan som står för lokalen. BD Pop är med som konsulenter och Studiefrämjandet backar upp med det som behövs, fyller Fredrik ”Buffy” Johansson i.

De fyra deltagande banden i Norrbottensdeltävlingen har valts ut av en jury bestående av bland andra medlemmar från Sabaton. Det handlar om Bodenbandet An Abstract Illusion, Baruk Khazâd och Beneath My Feet från Luleå samt Skellefteåbandet Enemy Within. Ett krav för att söka är att bandet är osignat, men Fredrik ”Buffy” Johansson menar att samtliga band håller ovanligt hög klass.

– Det är inga renodlade demoband. Jag pratade med han som är huvudansvarig för Wacken Metal Battle i Sverige och han säger att det varit väldigt hög kvalitet rakt igenom på ansökningarna, och det är ju roligt. På BD Pop gillar vi hög kvalitet (skratt).

Vinnaren, som i slutet av kvällen utses av en jury på plats, går vidare till riksfinalen i Stockholm, där den slutgiltiga vinnaren koras och tilldelas en speltid på Wacken Open Air, den tredje till femte augusti.

– Man får spela på deras demoscen, som är lika stor som stora scenen på Luleå Hamnfestival. Och vinner man där får man skivkontrakt och sponsorpengar. Det är en riktigt stor grej, berättar Hazze Johansson.

Arrangemanget på Lillan är både gratis och öppet för allmänheten. Tidigare under kvällen arrangeras dessutom Livekarusellen på samma scen, något Fredrik ”Buffy” Johansson tror kommer bli till fördel både för banden och publiken.

– Förhoppningsvis blir det mycket folk som stannar kvar efter Livekarusellen och kollar Wacken Metal Battle också. Och även om man inte vinner kan det här vara en bra språngbräda, bara att ha kommit med är ju en push i sig.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!