Bättre försäljning vid årets marknad

Trängsel, kommers och vinterväder. Marknadslördagen i Jokkmokk var som vanligt välbesökt.

GLAD STIPENDIAT. Lena Strömbäck fick stipendium från den Samiska minnesfonden.

GLAD STIPENDIAT. Lena Strömbäck fick stipendium från den Samiska minnesfonden.

Foto: Linda Kask

Jokkmokk 2010-02-08 06:00
Även om den traditionella vintermarknaden har sin beskärda del av det för andra marknader så typiska krimskramset är det ändå den äkta varan som lockar många. Det försäkrade Ann-Mari Utsi och Runa Mattsson som sålde produkter från Runas vadmal. Pälsfodrade kappor, värmande vantar och Ann-Mari Utsis utsökta samiska ullsjalar. Vadmal är ett helt fantastiskt material, berättade Ann-Mari Utsi.- Det är lätt, man blir inte blöt. Fukten går inte igenom. Om gubbarna som arbetade utomhus för i världen inte hade haft vadmalskläder, då hade de aldrig överlevt. Och naturligtvis värmer materialet mot kyla, något som brukar vara typiskt klimat för marknadsveckan. Lördagen var inget undantag. Enligt Ann-Mari Utsi var det 26 minusgrader på lördagsmorgonen, en temperatur som steg en del med tilltagande molninghet under dagen. Bra försäljning
Majlis Westerberg, med rötterna i Gällivare, hade kommit upp till Jokkmokk från Sundsvall tillsammans med sin man. De sålde hans samiska slöjd, företrädelsevis praktiska vardagsföremål i horn och trä. Även Majlis Westerberg vittnade om att affärerna gick bra.- Förra året var det lite sämre, kanske berodde det på lågkonjunkturen, funderade hon. På söndagseftermiddagen kunde marknadssamordnaren Nils-Henrik Sikku summera den 405:e vintermarknaden.- På lördagen bedömde vi att det kom ungefär 20.000 besökare. I så fall har vi nog passerat 40.000-strecket under hela marknadsveckan. Vi vet inte exakt förrän Vägverket kommer med sina mätningar.Mattema
Efter några år med ett sjunkande besöksantal har Jokkmokks kommun satsat en del pengar på att utveckla marknaden. Nästa år kommer marknaden att få ett särskilt tema, mat. Fokus kommer då att ligga på lokalproducerad mat, så kallad slowfood och ekologiska råvaror. Nils-Henrik Sikku var nöjd med årets marknad, när Kuriren nådde honom på söndagskvällen.- Vi hade jättemånga besökare vid onsdagens invigning. Det var långt över förväntan. Vi har också många aktiviteter på vår snöscen. Han bekräftade det flera av knallarna också uttryckte, att försäljningen gått bättre i år jämfört med föregående år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om